Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ο ΄Αη Στάλιν έκανε πάλι το θαύμα του!
 
ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκτός Σκυλλάκος, Μπογιόπουλος κ.ά.

Η Παπαρήγα παραμένει ισχυρή * Με ποσοστά άλλων εποχών η υπερψήφιση των Θέσεων * Ισχνή η παρουσία διαφωνούντων, καθώς δεν εξελέγησαν ως σύνεδροι από τις οργανώσεις
Με την παρουσίαση της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής από την Αλέκα Παπαρήγα αρχίζουν αύριο το πρωί οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Από τις εργασίες, όμως, του ιδιαίτερα κρίσιμου για την πορεία του κόμματος συνεδρίου θα λείπουν σημαντικά στελέχη όπως οι Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Μπογιόπουλος και άλλοι εκ των διαφωνούντων, καθώς δεν εκλέχθηκαν σύνεδροι από τις οργανώσεις. Αμφότεροι, στις...
προσυνεδριακές τοποθετήσεις τους, είχαν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες με τη στρατηγική που ακολούθησε η ηγεσία του κόμματος και την επιλογή των μη συμμαχιών σε πολιτικό επίπεδο παρά μόνον αυτών στην κοινωνική βάση με άξονα το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές και κλαδικές οργανώσεις αυτής της εμβέλειας.
Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα επί των Θέσεων, του προγράμματος και του καταστατικού. Για τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και το νέο πρόγραμμα του ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ 96,8% των κομματικών μελών, κατά 1,65% και λευκό 1,55%. Για το νέο καταστατικό ψήφισαν υπέρ 97,3% των κομματικών μελών, κατά 1,21% και λευκό 1,49%. Θετικά για τα προσυνεδριακά κείμενα εκφράστηκε στις οργανώσεις της ΚΝΕ το 98,9% των μελών της και με κατά ή λευκό το 1,1%. Τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τη μη εκλογή από τις κομματικές οργανώσεις μεγάλου τμήματος μελών που διατυπώνουν διαφορετική γνώμη, πρακτικά σημαίνουν πως η γραμμή της ηγεσίας δεν συνιστά απλώς ισχυρότατο πλειοψηφικό ρεύμα, αλλά σηματοδοτεί σχεδόν καθολικά και την τελική έκβαση των εργασιών του.
Σε αυτό το κλίμα, δηλαδή της καθολικής αποδοχής των ηγετικών θέσεων από τα κομματικά μέλη, κινήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της σε κομματική συνεστίαση στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα πολλά και εκτεταμένα δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη». Σε αυτά προτάσσεται ότι οι κομματικές οργανώσεις αφού συζήτησαν διεξοδικά τις Θέσεις, τις υπερψήφισαν σε ποσοστό πάνω από 95%, προκειμένου να αναδειχθεί ότι τα προσυνεδριακά κείμενα των διαφωνούντων δεν απηχούν τη βάση, αλλά συνιστούν ισχνή μειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος.
Παράλληλα, από το κομματικό έντυπο δεν λείπουν αναφορές που συνιστούν ουσιαστικά νέες επιθέσεις κατά των μελών που διαφώνησαν, όπως λ.χ. επιστολή στη στήλη των αναγνωστών με την οποία ο συντάκτης της επιτίθεται κατά του αρθρογράφου της εφημερίδας Νίκου Μπογιόπουλου, στον οποίο αποδίδει «αυταπάτες» και «προσωπικές απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν το ΚΚΕ»...
Εν τω μεταξύ ολοκληρώνονται οι τελευταίες οργανωτικές προετοιμασίες και οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου του ΚΚΕ, στον Περισσό, ενώ καταφτάνουν χαιρετιστήρια μηνύματα από δεκάδες κομμουνιστικά, εργατικά και άλλα κόμματα απ' όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, συνυπολογίζοντας το σημαντικό κόστος κι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, δεν έχει προσκαλέσει σε αυτό το συνέδριο ξένες αντιπροσωπείες. Μέχρι στιγμής χαιρετιστήρια μηνύματα έχουν στείλει περισσότερα από 60 κόμματα και οργανώσεις.

enet.gr (πλην του σχολίου για τον Άη Στάλιν)

  • Blogroll

  • Blog Archive