Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Λίγα τα λεφτά, τα τρώνε και οι δρόμοι...ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
«Κόλλησε» στους δρόμους το 1 δισ. για τους ανέργους

Στην απροθυμία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να διαπραγματευτεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Συνοχής «κολλάει» η υλοποίηση του προγράμματος για τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας, που φέρεται να έχει εγκρίνει και η τρόικα, στην τελευταία διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.
Λίγα τα λεφτά, τα τρώνε και οι δρόμοι...
Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανακοινώθηκε εν χορδαίς και οργάνω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, έχει εγκριθεί -σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες- από την τρόικα, που έχει πειστεί ότι χρειάζονται κάποιες κινήσεις αντιμετώπισης της ανεργίας, ώστε να εκτονωθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη. Ο υπουργός Ανάπτυξης όμως φέρεται αρνητικός στη μεταφορά πόρων από το διαρθρωτικά ταμεία στο κοινωνικό ταμείο, που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της εξαγγελίας.
«Φρένο» Χατζηδάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης έχει μεταφέρει τον προβληματισμό του στις συσκέψεις προετοιμασίας υπό τον Γ. Στουρνάρα όπου μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ότι ενδεχόμενη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Συνοχής θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προώθηση των μεγάλων έργων, στα οποία η κυβέρνηση επίσης ποντάρει για την περίφημη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Την ίδια ώρα όμως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι το «φρένο» Χατζηδάκη στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας οφείλεται σε συμφωνίες που έχει κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης με τους μεγαλοεργολάβους για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων, όπως οι οδικοί άξονες. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης αρνείται να διατεθούν χρήματα που προορίζονται για τα μεγάλα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις μεγάλες κατασκευαστικές εαιρείες, για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Παράλληλα, ούτε το Μαξίμου ούτε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή για την υλοποίηση του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει κάνει ήδη μία πρόταση ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή». Και αυτή αφορά τη μεταφορά 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Συνοχής και όχι 1 δισ. και κάτι που είναι το ποσό που χρειάζεται για να υλοποιηθεί συνολικά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Την πρόταση Στουρνάρα φέρεται να στηρίζει και το Μαξίμου, που επιχειρεί αφ' ενός να μην ακυρωθεί ένα πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί και θα συμβάλει -έστω και σε μικρό βαθμό- στην ανάσχεση της ανεργίας, που εξελίσσεται σε Νο1 κίνδυνο για την τρικομματική κυβέρνηση, και αφ' ετέρου να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους μεγαλοεργολάβους, με τους οποίους ο κ. Χατζηδάκης έχει έρθει ήδη σε συμφωνία και την οποία δεν θέλει να αθετήσει.
Αποζημιώσεις
Σημειώνεται ότι στα μέσα της εβδομάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα διατεθούν ως αποζημιώσεις προς τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες 353 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κίνηση που συνδέεται απολύτως με το θέμα, καθώς χωρίς τη συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα μεγάλα, συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έχει καλέσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στις συσκέψεις προετοιμασίας της κυβέρνησης, όπου θα ξανασυζητήσουν το όλο ζήτημα.

Ελευθεροτυπια
  • Blogroll

  • Blog Archive