Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Eλευθερες παραλίες για ολους

Posted by freeblackbee Πέμπτη, Μαΐου 09, 2013


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στο ΑΥΤΟΦΩΡΟ;

ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για το ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ;

Εδώ και τρία χρόνια, με βάση το μνημονιακό προγραμματισμό, η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων «επενδυτών» και απειλείται με ξεπούλημα.

Οι παραλίες - το ωραιότερο και πολυτιμότερο κομμάτι της...

δημόσιας περιουσίας - έχουν ήδη αρχίσει να εκποιούνται. Παράλληλα όμως, οι πολίτες σ’ όλη τη χώρα οργανώνονται και αγωνίζονται για την προστασία τους.

Στο σχέδιο εκποίησης εντάσσεται και ο χώρος του πρώην...

Κάμπινγκ Βούλας με την παραλία του, καθώς και πολλές άλλες ακτές του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ("Αστέρας" Βουλιαγμένης μαζί με τη χερσόνησο του Λαιμού, ελεύθερη παραλία Βάρκιζας κ.ά.). Για πολλά χρόνια και με ευθύνη της πολιτείας, ο δημόσιος αυτός χώρος, παρέμενε κλειδωμένος και εγκαταλελειμμένος. Για το λόγο αυτό και μετά από δυναμική παρέμβαση συλλόγων και πολιτών, που προκάλεσε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο χώρος απελευθερώθηκε και από τότε μέσω μίας ανοιχτής σε όλους συνέλευσης δημοτών εργαζόμαστε εθελοντικά για την αυτοδιαχείρισή του.

Αντί να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας  και να παραδοθούμε στην απελπισία και στην κατάθλιψη, οι εθελοντές του Κάμπινγκ Βούλας επιλέξαμε να δράσουμε συλλογικά και δημιουργικά για το αυτονόητο κοινό καλό όλων μας. Εφαρμόσαμε με έργα μια ουσιαστική αντιπρόταση στη προπαγάνδα των αυτοκαταστροφικών «μονόδρομων». Με συλλογική δράση και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων και με τρόπο δημόσιο, διαφανή και ανοιχτό σε όλους, η συνέλευσή μας έδωσε ξανά ζωή σ’ αυτό τον απαξιωμένο δημόσιο χώρο.


Μέσα σ’ ένα χρόνο, πραγματοποιήσαμε δεκάδες πολιτιστικές, αλληλέγγυες, επιστημονικές, επιμορφωτικές και οικολογικές δραστηριότητες: δημιουργία αγρού φυσικής καλλιέργειας, μελισσοκομία, μαθήματα αυτάρκειας και αυτομόρφωσης, θεατρικό εργαστήρι, σεμινάρια εναλλακτικής ιστορίας, συλλογικές κουζίνες, ανταλλακτικά/χαριστικά παζάρια, κινηματογραφικές προβολές, υποστήριξη απλήρωτων εργαζόμενων και κοινωνικών ιατρείων και πολλά άλλα. Πάνω απ’ όλα όμως κρατήσαμε την παραλία καθαρή και προσβάσιμη για δεκάδες χιλιάδες συν-πολίτες μας, που έρχονται από όλη την Αττική.

Όλα τα παραπάνω έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται όχι μόνο δωρεάν για όλους, αλλά με σημαντική οικονομική εισφορά και συνεχή προσωπική εργασία των εθελοντών.

 

 ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Παρ’ όλο που υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα του χώρου και την απόδοσή του στους πολίτες, αντί για ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη, την Κυριακή 28/4, η Δημοτική Αρχή προκάλεσε την αυτόφωρη σύλληψη τριών μελών της Συνέλευσης του Κάμπινγκ Βούλας, που πραγματοποιούσαν εθελοντικές εργασίες αναβάθμισης του χώρου.

Παρά τα πανηγυρικά ψηφίσματα και τις εξαγγελίες προεκλογικού τύπου «να ρίξουμε τα κάγκελα – δημοτικές και ελεύθερες όλες οι ακτές», στην πράξη η Δημοτική Αρχή συμβάλλει στην εφαρμογή της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής και πολεμά όσους αγωνίζονται για ελεύθερες παραλίες και επανάκτηση των δημόσιων χώρων.

Απέναντι σ’ όλα αυτά, εμείς οι Εθελοντές του Κάμπινγκ, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπιζόμαστε τον κοινόχρηστο και δημόσιο χαρακτήρα του Κάμπινγκ Βούλας και την ελεύθερη χρήση της παραλίας του, απ’ όλους τους πολίτες. Στις συλλήψεις απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα στον αγώνα και τις δράσεις μας. Δεν υποκύπτουμε και δεν χαρίζουμε σε κανέναν τα αυτονόητα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά μας. Δεν δεχόμαστε παθητικά και δουλικά την προσπάθεια καταπάτησής τους. Συνεχίζουμε να αφυπνιζόμαστε και να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ποιότητα και αξιοπρέπεια, όπως κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, όλους τους πολίτες, τα κινήματα και τις συλλογικότητες όλης της Αττικής, να  ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σπάσουμε το φράγμα της απογοήτευσης, της απάθειας και του φόβου. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και όλοι μαζί θα κρατήσουμε τις παραλίες δημόσιες και ελεύθερες προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, επειδή η φύση και οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.

30 Απριλίου 2013

Η Συνέλευση Εθελοντών Αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας
                                                       http://www.voulacamp.blogspot.gr/
                                                             Email:voulacamp@gmail.com
  • Blogroll

  • Blog Archive