Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ενα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν από τα συσσίτια.

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014
Δραματική είναι η αύξηση της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο στη Βρετανία, καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν πλέον αποκλειστικά από τα συσσίτια των εκκλησιών, με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να κατηγορούν την κυβέρνηση Κάμερον ότι στερεί το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου, το φαγητό.

Σε επιστολή τους προς το Βρετανό πρωθυπουργό, θρησκευτικοί ηγέτες 600 εκκλησιών και 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν την άμεση παρέμβασή του, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της πείνας ανάμεσα σε φτωχούς, καθώς το διάστημα 2013-2014 αυξήθηκε κατά 163%. 

«Διανύουμε την εποχή της πιο θλιβερής εικόνας, όπου αυξάνεται δραματικά η ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων. Ένα γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη χριστιανική παρέμβαση για τη...
φτώχεια στη Βρετανία στη σύγχρονη εποχή» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Η βασική αιτία που έχει οδηγήσει τους Βρετανούς στην εξαθλίωση, ως «οι πεινασμένοι της Ευρώπης», όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Σταματήστε την Πείνα Γρήγορα», είναι η κατάργηση των επιδομάτων σε χιλιάδες φτωχούς και ανέργους. 

Συνολικά 913.138 άνθρωποι έλαβαν συσσίτιο τριών ημερών από την οργάνωση «Trussell Trust food banks», όταν ένα χρόνο πριν ήταν 346.992. 

Η στασιμότητα στους μισθούς, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους διαβίωσης, τη χαμηλόμισθη εργασία και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με αλλαγές στους κανόνες κοινωνικής πρόνοιας, είναι οι λόγοι που έχουν αυξήσει τη ζήτηση συσσιτίων. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Trussell Trust, Κρις Μουλντ, «τα ποσοστά αυτά που προκαλούν σοκ στη Βρετανία του 21ου αιώνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό γιατί δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανθρώπους που ντρέπονται να καταφύγουν σε τράπεζες τροφίμων ή ζουν σε περιοχές που δεν υπάρχουν, ακόμη και οικογένειες που ζουν με λίγο φαγητό χαμηλής ποιότητας. 

"Η άποψή μας είναι ότι η Βρετανία καταπατά τους διεθνείς νόμους περί του δικαιώματος του ανθρώπου στην τροφή. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι κανένας άνθρωπος δεν θα στερείται αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος σε επαρκές φαγητό",
καταλήγει η επιστολή των θρησκευτικών ηγετών.

(Πηγή: Idependent)
  • Blogroll

  • Blog Archive