Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ρεκόρ στη μαύρη εργασία στον τουρισμό

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014
Αδήλωτο προσωπικό στηρίζει τον ελληνικό τουρισμό, σε μία εποχή που αναμένονται να καταφτάσουν στην χώρα μας 20. εκατ. τουρίστες

Τουριστικό ρεύμα υπάρχει στην χώρα μας αποδεδειγμένα. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει αλλαγή στις προσλήψεις και η αδήλωτη εργασία παραμένει ευρέως διαδεδομένη.


Είναι άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας από τα οποία προκύπτει ραγδαία αύξηση των προσλήψεων αλλά πότε; Μόλις φτάνουν τα κλιμάκια του υπουργείου για ελέγχους. Ο ίδιος ο υπουργός έδωσε εντολή για έκτακτους ελέγχους όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά αλλά και σε Κω, Αχαϊα και Λασίθι.

Την προηγούμενη Δευτέρα είναι που σήμανε συναγερμός καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως χάθηκαν 915 θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχει αύξηση στους τουρίστες. Μάλιστα μέσα σε μία ημέρα χάθηκαν 506 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις εστίασης.

Είναι εξίσου ανησυχητικό το γεγονός πως το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας με σχετική αύξηση των προστίμων στα 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλος αριθμός εργοδοτών που συνεχίζει να παραβιάζει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κρυφτούλι με τους εργοδότες οι οποίοι ψάχνουν τρόπο να αποφύγουν τα πρόστιμα. Μέχρι και στη θάλασσα βούτηξαν στην Εύβοια για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό κάνει λόγο για μικρές "Μανωλάδες" σε όλη την χώρα και καταγγέλλει ότι πιέζονται για να δεχτούν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι χωρίς φυσικά την κλαδική σύμβαση, τα ρεπό και την όποια ασφαλιστική κάλυψη.

Τα προβλήματα δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό. Σε Σαντορίνη, Σπέτσες, Μύκονο και Ρέθυμνο οι έλεγχοι έδειξαν, ότι είτε όταν τελείωναν οι έλεγχοι είτε πριν ξεκινήσουν αυτοί, ο αριθμός προσλήψεων των εργαζομένων αλλά και των απολύσεων άλλαζε δραματικά.

Στη Ζάκυνθο εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να κρυφτούν στην ταράτσα ταβέρνας όση ώρα διαρκούσε ο έλεγχος, στην Ερέτρια διευθυντής ξενοδοχείου δήλωσε πως δεν γνώριζε τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις αμοιβές τους, στην Αχαϊα διαπιστώθηκε πως 45 άνθρωποι εργάζονταν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ στην Πάργα οι ασφαλισμένοι είναι 700 αλλά μάλλον απασχολούνται 2.200.

Τέλος, στη Μύκονο ξενοδοχείο απέλυσε έξι εργαζόμενους οι οποίοι ζήτησαν κλαδική σύμβαση.
news247
  • Blogroll

  • Blog Archive