Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η αλήθεια για το "δυστύχημα" του Γοργοποτάμου

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2014
Το 1964, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Τη γιορτή για τη νίκη της Δημοκρατίας κατέστρεψε μια έκρηξη στο χώρο του εορτασμού που σκότωσε 13 άτομα, ανάμεσά τους και ένα δωδεκάχρονο κορίτσι και τραυμάτισε ακόμη 54. Η έκρηξη είχε προκληθεί από νάρκη την οποία πάτησε κάποιος. Αυτή η μη ομαλότητα που σε λίγα χρόνια θα οδηγούσε στη δικτατορία ήταν σχεδιασμένη και υλοποιείτο από παρακρατικούς, πράκτορες, επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης και οπαδούς του αγοραίου πατριωτισμού που πληρώνονταν από ξένες υπηρεσίες.

Πίσω από το έγκλημα του Γοργοποτάμου υπήρχε δάκτυλος της Κόκκινης Προβιάς και το περιστατικό δεν ήταν δυστύχημα όπως ανακοίνωσε η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά συμπεριλαμβανόταν στην επιχείρηση ARROW-1. Άλλωστε η συγκεκριμένη περιοχή είχε καθαριστεί από νάρκες, ενώ σ’ εκείνο το σημείο τις δύο προηγούμενες χρονιές είχε γίνει επίσης εορτασμός της επετείου του Γοργοπόταμου και το παλιό ναρκοπέδιο είχε γεμίσει με κόσμο. Επίσης, στην περιοχή περπατούσαν συχνά υπάλληλοι του ΟΣΕ, βοσκοί, ακόμη και στρατιωτικές μονάδες που έκαναν ασκήσεις. Δεν είχε εκραγεί καμία από τις νάρκες.

Σχετικό απόρρητο έγγραφο-τμήμα αλληλογραφίας της αμερικανικής πρεσβείας, αποκαλύπτει πως την έκρηξη προκάλεσαν κάποιοι που έφτασαν στην Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργήσουν μια κατάσταση την οποία όφειλαν να εκμεταλλευτούν οι φίλοι της CIA. Το έγγραφο αναφέρεται και στις ανακρίσεις στον Στρατό, υπονοώντας την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.


πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive