Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

-Ξεπουλούν τον μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, με τον τεράστιο στρατηγικό, εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο για όλη την Βόρειο Ελλάδα. -Ο ρόλος Χρυσοχοΐδη και τα... προσόντα των υποψηφίων

Νέα στοιχεία για τη δράση μεγαλοεργολάβων και κράτους φέρνει στο φως το Newsbomb.gr αποκαλύπτοντας “ύποπτους” διαγωνισμούς για την τοποθέτηση διοδίων.
Σήμερα αναδεικνύουμε τον “φωτογραφικό” διαγωνισμό για τα διόδια της Εγνατίας οδού που παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, τον ξεπουλούν σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Η διοίκηση της Εγνατίας οδού προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών λειτουργίας και υποστήριξης των σταθμών διοδίων.
Ο λόγος; λήγει στο τέλος του έτους η σύμβαση με την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαχειρίζεται σήμερα τους σταθμούς διοδίων στον οδικό άξονα.
Σημειώνεται πως σήμερα λειτουργούν οκτώ σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό και ειδικότερα, στα Μάλγαρα, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στο Άκτιο (πρώην ΤΕΟ).
Η... βιαστική τροπολογία Χρυσοχοΐδη
Τον περασμένο χειμώνα, ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φρόντισε να περάσει κατεπείγουσα τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η τοποθέτηση διοδίων από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο, συμπεριλαμβανομένων και των κάθετων αξόνων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.
Βιαζόταν μάλιστα τόσο πολύ να περάσει την τροπολογία που την συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο που αφορούσε άσχετα θέματα.
Η βιασύνη του υπουργού δεν οφείλεται, όπως ακούγεται, στο ενδιαφέρον του για το δημόσιο συμφέρον αλλά για την εξυπηρέτηση των μεγαλοεργολάβων που διαχειρίζονται τους σταθμούς διοδίων πανελλαδικά.
Η Εγνατία Οδός λοιπόν, παρ’ ότι κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου ως δημόσιο έργο, αναμένεται να πωληθεί σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με τους 20 συνολικά σταθμούς διοδίων που θα κατασκευαστούν ως «προίκα» για να αισχροκερδούν με ακόμα έναν τρόπο οι “γνωστοί” μεγαλοεργολάβοι σε βάρος των Ελλήνων.
Μα, θα μου πείτε, πώς είσαι σίγουρος ότι θα δοθούν τα διόδια στους “γνωστούς” μεγαλοεργολάβους;
Αρκεί μια ματιά στις προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να μπει στον διαγωνισμό και θα καταλάβει για ποιες εταιρείες μιλάμε.
Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα του αναδόχου;
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του διαγωνισμού, ο ανάδοχος, που θα πρέπει να καταβάλλει εγγύηση ύψους 960.000 ευρώ, θα κριθεί από την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια αλλά και την τεχνική του ικανότητα.
Ως απαιτούμενα προσόντα του αναδόχου ορίζονται:
- η χρηματοοικονομική επάρκεια, καθώς θα πρέπει να έχει μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2011-2013
- τραπεζικές βεβαιώσεις συνολικής ευχέρειας τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ και
- προηγούμενη τριετή εμπειρία σε υπηρεσίες που αφορούν στην λειτουργία τουλάχιστον 30 λωρίδων κυκλοφορίας ανά έτος.
Στην Ελλάδα μόνο συγκεκριμένες εταιρείες - κολοσσοί μπορούν να “παίξουν” σε αυτό τον διαγωνισμό και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.
Αλήθεια, γιατί τον ξεπουλάνε; Τι συμφέρον έχει το ελληνικό κράτος να δώσει ένα τόσο μέγαλο έργο στα χέρια ιδιωτών;
Στο “σφυρί”...
H Εγνατία Οδός, αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, με τον τεράστιο στρατηγικό, εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο για όλη την Βόρειο Ελλάδα.
Κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σήμερα τον ξεπουλούν στους εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους – δήθεν επενδυτές.
Για να γίνει το ξεπούλημα πιο προσοδοφόρο και....ελκυστικό για τους ιδιώτες «επενδυτές», το προικοδοτούν και με τους σημαντικότερους κάθετους άξονές της, που την συνδέουν με τα σύνορα της Βαλκανικής (Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας, Σιάτιστα-Καστοριά - Κρυσταλλοπηγή και Χαλάστρα-Έυζωνοι).
Με αυτό τον απαράδεκτο σχεδιασμό, όλοι οι κύριοι άξονες της Βορείου Ελλάδας και ειδικά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ιδιωτικοποιημένοι και ΄΄φορτωμένοι΄΄ με διόδια πολύ υψηλού τιμήματος για τους πολίτες!
Παράλληλα, τα δημόσια ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 40ετίας της προβλεπόμενης παραχώρησης.
Με αυτά τα έσοδα, θα μπορούσε να συντηρείται μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όλης της χώρας, που αυτή την στιγμή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και ρημάζει ελλείψει κονδυλίων.
Αλλά ποιος να σκεφτεί αυτά; οι μεγαλοεργολάβοι να πλουτίζουν και όλα τα άλλα ας ρημάξουν...

 newsbomb.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive