Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

3 στους 4 Πολωνούς θέλουν να μείνουν μακριά από το ευρώ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2014
Πάνω από 3 στους 4 Πολωνούς διαφωνούν με το ενδεχόμενο ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των Πολωνών τάσσονται κατηγορηματικά κατά της υιοθέτησης του ευρώ, ενώ ένα επιπλέον 38% εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο αυτό. Αντίθετα, μόλις το 3% των ερωτηθέντων τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη, ενώ ένα 15% βλέπει θετικά την προοπτική αυτή.

Ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, υπέρμαχος της ένταξης της χώρας του στην Ευρωζώνη, δήλωσε ότι η Πολωνία θα έπρεπε να αποφασίσει για το δρόμο που θα ακολουθήσει ως προς την υιοθέτηση του ευρώ μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2015.

Βάσει των όρων με τους οποίους εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Πολωνία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ αντί του ζλότι, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε πρέπει να γίνει αυτό. Ωστόσο, για να μπει η Πολωνία στην Ευρωζώνη θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ορίζει ότι το ζλότι είναι το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας, και η κυβέρνηση της Έβα Κόπατς δε διαθέτει την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής για να προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive