Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε γνήσιο κίνημα αντίστασης είναι αναπόφευκτο να συγκεντρώνει πάνω του τα πυρά αυτών των οποίων τα συμφέροντα θίγει.

Έτσι και το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ έχει γίνει στόχος λυσσαλέων επιθέσεων εκ μέρους των θιγόμενων μεγαλοεργολάβων, των πολιτικών τους εκπροσώπων και του κρατικού μηχανισμού που τους υπηρετεί.

Κομμάτι των επιθέσεων αυτών αποτελούν και οι δικαστικές διώξεις. 

Χωρίς υπερβολή, κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες οι αγωνιστές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ θα πρέπει να βρίσκονται ανά δεκαπενθήμερο στις δικαστικές αίθουσες, και μάλιστα διαφόρων πόλεων της Ελλάδας, κατηγορούμενοι από τους μεγαλοεργολάβους για αδικήματα, όπως «σπάσιμο μπαρών», «κάψιμο κλήσεων» κ.λπ. 
Οι διώξεις αυτές προέρχονται είτε από...
απευθείας μηνύσεις των εταιρειών εκμετάλλευσης των εθνικών οδών, είτε από ενέργειες της αστυνομίας, η οποία όμως και πάλι δεν ενεργεί αυτοβούλως αλλά κάτω από την ισχυρή επιρροή των ίδιων εταιρειών.


Οι κατηγορίες είναι εντελώς αστήρικτες και ορισμένες φορές προκλητικές. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες είναι προφανές ότι δεν υφίσταται κανένα αδίκημα των κατηγορουμένων και παρόλα αυτά οι εισαγγελείς, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, τους παραπέμπουν στο ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι συνήθως στοχοποιούνται και μηνύονται οι γνωστότεροι εκπρόσωποι του κινήματος.

         

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση της ΔΕΗ Καλλιθέας, στην οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη πολλοί αγωνιστές του κινήματος, τη στιγμή που οι ίδιοι οι δήθεν «δαρθέντες» υπάλληλοι της ΔΕΗ είχαν δηλώσει αμέσως μετά τη σύλληψη ότι δεν τους αναγνωρίζουν. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε να έχουν αφεθεί αμέσως ελεύθεροι, η εισαγγελική αρχή τους κράτησε έγκλειστους όλη τη νύχτα υπό άθλιες συνθήκες και τους παρέπεμψε σε αυτόφωρη δίκη, κατά την οποία αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Την ίδια τύχη πιστεύουμε ότι θα έχουν και οι υπόλοιπες υποθέσεις. Τα κατηγορητήρια είναι τόσο έωλα, ώστε, παρά τις πιέσεις που σίγουρα θα ασκήσουν οι μεγαλοεργολάβοι, θα είναι τρομερό σκάνδαλο να υπάρξει έστω και μία καταδίκη.


            
Άλλωστε, κάθε δίκη σε βάρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, αποτελεί γεγονός ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής σημασίας, το οποίο λαμβάνει κάθε φορά μεγάλη δημοσιότητα και παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Κάθε τέτοια δίκη αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τα μέλη και τους οπαδούς του κινήματος αλλά και για διάφορες αγωνιστικές δυνάμεις που σπεύδουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους. 

Κάθε τέτοια δίκη είναι και μια αγωνιστική γιορτή.


Δεν είναι λοιπόν καθόλου εύκολα τα πράγματα για όποιον θελήσει να προκαλέσει μια καταδίκη εν κρυπτώ και παραβύστω, με συγκάλυψη και διαστρέβλωση στοιχείων ή με οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση.


Εδώ θα πρέπει να εξάρουμε και το ρόλο της νομικής ομάδας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, που αφιλοκερδώς, με υπομονή, επιμονή και μεγάλη χαρά προσφέρει τις υπηρεσίες της στον τίμιο αυτό αγώνα. 



Το λέμε λοιπόν ανοιχτά, για να το μάθουν και οι μεγαλοεργολάβοι διώκτες μας, αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, ότι κάθε δίκη θα μετατρέπεται σε ογκώδη και μαχητική διαδήλωση εναντίον τους και εναντίον των διοδίων, των χαρατσιών, των διακοπών ρεύματος και των κατασχέσεων. Ότι κάθε φορά τα δικαστήρια θα γίνονται χώροι μαζικής παρουσίας των μελών, φίλων και συμπαραστατών του κινήματος. Ότι κάθε δίκη θα μετατρέπεται σε δριμύ κατηγορώ εναντίον τους, για τα τεράστια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και ποινικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν σε βάρος του ελληνικού λαού.


Δριμύ κατηγορώ για τη ληστεία των διοδίων και τις σκανδαλώδεις αποζημιώσεις που λαμβάνουν από το κράτος, παρόλο που τα έργα δεν προχωράνε. Δριμύ κατηγορώ για την ουσιαστική απαγόρευση κυκλοφορίας που συνεπάγεται για χιλιάδες πολίτες το υψηλό κόστος των διοδίων. Δριμύ κατηγορώ για τους τεράστιους κινδύνους τραυματισμού που συνεπάγονται τα διόδια και οι μπάρες για τους οδηγούς.


Ήδη στο Σπαθοβούνι Κορινθίας είχαμε θάνατο μοτοσικλετιστή από πρόσκρουση σε μπάρα διοδίων. Εδώ μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι πέρα από το ούτως ή άλλως παράνομο και ανεπίτρεπτο των μπαρών, οι εταιρείες παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι μπάρες πρέπει αυτόματα να υποχωρούν με ένα απλό άγγιγμα, και, για να εγκλωβίζουν τους «απείθαρχους» οδηγούς, προσθέτουν απαγορευμένα μεταλλικά μέρη και τις μετατρέπουν σε σταθερά και αδιαπέραστα τείχη, ικανά να σκοτώσουν.

          
Κανονικά λοιπόν οι εισαγγελείς θα έπρεπε να έχουν ασκήσει προ πολλού ποινικές διώξεις εναντίον τους για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας (236 ΠΚ), της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών (290 ΠΚ), της παρακώλυσης συγκοινωνιών (292 ΠΚ), της παράνομης κατακράτησης (325 ΠΚ) και της απάτης (386 ΠΚ).

Βεβαίως οι αγωνιστές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ δεν θα περιμένουν εάν και πότε κάποιος εισαγγελέας θα τα βάλει με τους ισχυρούς του πλούτου, αλλά θα ξεσκεπάζουν οι ίδιοι άφοβα την αλήθεια μέσα κι έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, ξανά και ξανά, όσες δίκες κι αν γίνουν, όσες φορές κι αν χρειαστεί.

             

http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2014/09/blog-post_507.htmlΚαλούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά κάθε συνειδητό πολίτη να δώσει το παρόν σε κάθε δίκη, να σταθεί στο πλευρό μας και να γίνει μαζί μας κι αυτός κατήγορος της σήψης, της διαφθοράς και της αδικίας.

Βασίλης Παπανικολάου

Δικηγόρος,
Μέλος της Νομικής Ομάδας του Κινήματος Δεν Πληρώνω


 


Καυτατζόγλου 8, 1ος όροφος, Πατήσια, 111 44, Αθήνα
 



  • Blogroll

  • Blog Archive