Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις βροχοπτώσεις

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2014
Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί τα συνεργεία των δήμων και των συναρμοδίων υπηρεσιών στο Περιστέρι, τη Νίκαια και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή νεροποντή, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν αντλήθηκαν τα νερά από το υπόγειο πάρκινγκ σουπερ-μάρκετ στο Ίλιον, διαψεύστηκαν οι φόβοι ότι μπορεί να υπάρχει εγκλωβισμένος. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού, ενώ αν έβρεχε όλη ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά. Από την νεροποντή καταγράφηκαν προβλήματα σε 10 δήμους και παρασύρθηκαν 250-300 αυτοκίνητα. Οι κλήσεις για επέμβαση της πυροσβεστικής προκειμένου να γίνει άντληση υδάτων έφθασαν τις 850. Οι δήμαρχοι Περιστερίου και Ιλίου, Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες, των οποίων τα σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες.

Πάντως, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι την Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών θα αποδεσμεύσει τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, με σκοπό - όπως δήλωσε - να αποζημιωθούν πιο γρήγορα όσοι έχουν υποστεί ζημιές.

Τον αποκλεισμό της από την έκτακτη σύσκεψη κατήγγειλε όμως η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Η ενέργεια αυτή είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση το ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ρόλο εκτελεστικού βραχίωνα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο», τόνισε συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μία αντιμετώπιση που εντάσσεται «σε έναν προεκλογικού τύπου σχεδιασμό, ο οποίος απάδει της κρισιμότητας της δύσκολης συγκυρίας».

Όπως αναφέρει, «σήμερα, που οι πολίτες των δήμων της Αττικής μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αποκλεισμών για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Μια πολιτικάντικη πολιτική που ευθύνεται για το γεγονός ότι εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει ζητούμενο».


Πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive