Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Έφυγε από τη ζωή ο φωτογράφος Rene Burri

Posted by Multimedia Team Κυριακή, Οκτωβρίου 26, 2014
Rene Burri In memoriam

Πέρασε στην αιωνιότητα ο φωτογράφος του Magnum Rene Burri, την περασμένη Τρίτη 21 του μηνός. Ο άνθρωπος που φωτογράφισε με το δικό του ύφος επαναστάτες της πολιτικής και της τέχνης όπως...
τον Che και τον Picasso, δούλευε μέχρι τα γεράματά του.
 Από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο θρυλικό πρακτορείο Magnum όντας φίλος του ιδρυτή Werner Bischof έζησε την ακμή των περιοδικών τύπου Life, Paris Match, Stern κλπ. ενώ ήταν σταθερός συνεργάτης της Sunday Telegraph.

Mεγάλο μέρος του υλικού του προέρχεται από
ταξίδια στις μεσογειακές χώρες στις δεκαετίες 1950-70. Το λεύκωμά του με τη μεγαλύτερη επιτυχία στάθηκε το The Germans toy 1962. O Burri ακολούθησε με συνέπεια την τάση των μεγάλων γάλλων φωτογράφων ντοκουμέντου να χάνονται μέσα στο πλήθος και να γίνονται ένα με τα συμβάντα και τις εικόνες δηλ. να φωτογραφίζουν από μέσα πιάνοντας σπάνιες στιγμές. Όμως ήταν και ένας πραγματικός μάχιμος φωτορεπόρτερ και κάλυψε από κοντά το βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ και της Καμπότζης. Τον γοήτευαν πολλά μέρη όπως η Λατινική Αμερική όπου φωτογράφισε μοναδικά τις πεδιάδες (pampas) στο βιβλίο Il Gaucho. Την ίδια εποχή (1963) βρέθηκε στην Κούβα απεσταλμένος του περιοδικού Look και έκανε το διαχρονικό πορτρέτο του Che Guevara με το χοντρό πούρο και τη στρατιωτική στολή. Τη στιγμή της λήψης, όπως είχε πει ο Burri, o Che ήταν ιδιαίτερα οργισμένος με ένα αμερικανό φωτορεπόρτερ, τον Andrew Saint George που δούλευε για τη CIA.
Στο Βurri oφείλονται διάσημα πορτραίτα των Oscar Niemeyer, Lucio Costa, Alberto Giacometti, Jean Renoir, LeCorbusier κά. Του οφείλουμε επίσης ένα αξιόλογο κομμάτι των ντοκουμέντων του 20ου αιώνα.

Από το Photobusiness
Τεύχος 258

  • Blogroll

  • Blog Archive