Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Καταρρέει το Ρούβλι: Είμαστε κοντά σε μία νέα «ρωσική κρίση»;

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2014
Σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και «συναισθηματικούς» λόγους απέδωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ελεύθερη πτώση που καταγράφει το ρούβλι, το ρωσικό νόμισμα.


Οι απώλειες την Τρίτη έφτασαν μέχρι και 19% (80 ρούβλια/δολάριο). Το Ιούνιο του 2014 για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο χρειαζόταν 33 ρούβλια. Σήμερα χρειάζεται 69 ρούβλια. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει από το καλοκαίρι το 50% της αξίας του. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων (στο 17% από 10,5%) σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του ρωσικού νομίσματος. «Η απόφαση στοχεύει στο να περιορίσει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τα πληθωριστικά ρίσκα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε την Τρίτη, με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, και κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και να συζητήσουν τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να επανέλθει η σταθερότητα στις χρηματαγορές και να σταθεροποιηθεί το ρούβλι.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, δήλωσε πως η παρούσα κατάσταση στην αγορά απαιτεί τη στήριξη του ρωσικού τραπεζικού τομέα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Επιπλέον επέρριψε ευθύνες και για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων καθώς όπως είπε ότι η απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες ελήφθη πολύ αργά. Ο

Νωρίτερα ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Σβεστόφ είχε χαρακτηρίσει «κρίσιμη» την κατάσταση, ενώ το ρούβλι καταρρέει για δεύτερη ημέρα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από έναν χρόνο τι θα συνέβαινε σήμερα» είπε και υποσχέθηκε πως θα ληφθούν νέα μέτρα καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου δεν μπόρεσε να καθησυχάσει την αγορά.

Η ελεύθερη πτώση που καταγράφει το ρούβλι, όπως επισημαίνει ο Πάνος Παναγιώτου, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Δύσης και της πτώσης των τιμών ενέργειας έχει τινάξει στον αέρα τους οικονομικούς σχεδιασμούς της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία αναγκάζεται σε συνεχείς, δυσμενείς, αναθεωρήσεις των προβλέψεων της για το 2015, μία χρονιά κατά την οποία είναι σίγουρο πως η ρωσική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση. Από την αρχή του έτους η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ξοδέψει περισσότερα από 80 δις δολάρια στην προσπάθεια της να προστατέψει το νόμισμα χωρίς καμία επιτυχία και πετυχαίνοντας, μόνο, να κάνει πλουσιότερους όσους στοιχημάτισαν στην πτώση του, συμπληρώνει ο κ. Παναγιώτου και συνεχίζει:

«Το 1998, η κατάρρευση του ρουβλιού έγινε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και οδήγησε τη Ρωσία σε πτώχευση. Πράγματι, όταν το νόμισμα μίας  χώρας υποτιμάται, οι υποχρεώσεις της σε ξένα νομίσματα ανατιμώνται και πρέπει να καλυφθούν με νέο δανεισμό ή λιτότητα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χτίσει τη δημοφιλία του στη βάση της ικανότητας του να εγγυάται τη σταθερότητα και την ευημερία στη χώρα, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί και να συντηρηθεί όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και το νόμισμα είναι σταθεροποιημένο.

Μετά το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης, η κατάσταση στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί περισσότερο απ’ όσο οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με τη χώρα να φαίνεται όλο και πιο σίγουρο πως οδεύει σε μία σφοδρή οικονομική και νομισματική κρίση, που δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον προθάλαμο μίας πολιτικής κρίσης.

Κατά κανόνα, μία νομισματική κρίση προκύπτει όταν υπάρχει σοβαρή αμφιβολία ότι η κεντρική τράπεζα μιας χώρας έχει αρκετά συναλλαγματικά αποθεματικά ώστε να διατηρήσει, σχετικά, σταθερή τη νομισματική ισοτιμία του νομίσματος της με τα ανταγωνιστικά του νομίσματα.  Αυτό αποτελεί, ήδη, ένα γεγονός στην περίπτωση της Ρωσίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε με εκκωφαντικό τρόπο σήμερα.

Μία νομισματική κρίση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε μία οικονομία. Πόσο μάλλον όταν αυτή η οικονομία βάλλεται ταυτόχρονα και από μία συρρίκνωση μεγαλύτερη του 50% στα κρατικά έσοδα εξαιτίας τη πτώσης των τιμών ενέργειας  και από μία σειρά άλλων έκτακτων προβλημάτων εξαιτίας κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. Η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινώνεται με κάθε ημέρα που περνά και φαίνεται να είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που όλοι θα μιλούν για μία νέα «ρωσική κρίση».

Πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive