Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Υεμένη

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2015
Σιίτες αντάρτες της ομάδας Χούτι κατέλαβαν την Τρίτη το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα μαρτυρίες αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι πολιτοφύλακες Χούτι εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατάσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στις αποθήκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ένα στέλεχος των Χούτι, ο Αλί αλ Μπουκάιτι, επιβεβαίωσε επίσης στον λογαριασμό του στο Facebook ότι «το κίνημα Άνσαρ αλ Αλλάχ ελέγχει το προεδρικό μέγαρο».

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντι βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, με αξιωματούχο της κυβέρνησής του να αναφέρει, ωστόσο, να επιμένει πως είναι ασφαλής.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έκανε λόγο για «πραξικόπημα». Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί σποραδικές μάχες περιμετρικά του προεδρικού μεγάρου, ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες Χούτι.

Οι Σιίτες αντάρτες, οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερη αυτονομία για την επαρχία τους, είχαν κατακλύσει τη Σαναά το Σεπτέμβριο του 2014, μετακινούμενοι από το προπύργιό τους στα βόρεια προς την πρωτεύουσα της Υεμένης.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive