Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ηττήθηκε η ΑΕΠΙ, δικαστικό «όχι» στο μπλοκάρισμα των torrent

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2015
Απορρίφθηκε από ελληνικό δικαστήριο αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η εταιρεία ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και με το οποίο ζητούσε να μπλοκάρουν οι πάροχοι Ιντερνετ την πρόσβαση σε αρχεία torrent.

Το δικαστήριο -σύμφωνα με το Ριζοσπάστη- έκρινε ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, είναι δηλαδή υπερβολικό μέτρο. Εκτίμησε ότι με τα μέτρα που ζητούσε η ΑΕΠΙ θα καταστέλλονταν «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent επιτρέπει την ανταλλαγή όχι μόνο πειρατικών ταινιών και μουσικής αλλά και νόμιμων αρχείων.

Το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι παραβιάζει την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση του δικαστηρίου ότι τα παραβιαζόμενα πνευματικά δικαιώματα «αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιρειών της πολιτιστικής βιομηχανίας».



koutipandoas
  • Blogroll

  • Blog Archive