Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποκαλύπτει εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε υποθέσεις δωροδοκιών στο εξωτερικό. Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα έρευνας ειδικής ομάδας του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας.

Μάλιστα αναφέρονται έξι υποθέσεις, γνωστές και μη, που ήδη διερευνώνται από ξένες και ελληνικές αρχές:

-Η μεγαλύτερη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα φέρεται να προχώρησε σε δωροδοκία υπαλλήλων στα Σκόπια, ώστε να λάβει ένα συμβόλαιο 270 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ελληνική εταιρεία κέρδισε τη σύμβαση παρά το γεγονός ότι η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη κατά 40 εκατ. ευρώ από εκείνη των ανταγωνιστών της. «Μια προκαταρκτική έρευνα είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εν αναμονή της απάντησης για Αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή, οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους ομολόγους τους στην Eurojust», σημειώνεται σχετικά.

-Εταιρεία παλαιστινιακών συμφερόντων με έδρα την Ελλάδα, φέρεται ότι κατέβαλε τουλάχιστον 380.000 ευρώ σε δωροδοκίες σε έναν υπάλληλο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών του Ομάν. «Μια προκαταρκτική έρευνα είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα για δωροδοκία ξένου», σημειώνει η έκθεση.

-Γνωστός ελληνικός όμιλος που παρέχει λογισμικό λοταριών φέρεται να δωροδόκησε δημόσιους υπαλλήλους στην Ουάσιγκτον για να κερδίσει ένα συμβόλαιο το 2009 ύψους 38 εκατ. δολαρίων. "Η Ελλάδα ζήτησε δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ που εξακολουθεί να εκκρεμεί". Πέραν τούτου όμως δεν έχει επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ελληνικές αρχές, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

-Η τέταρτη υπόθεση αφορά την γνωστή υπόθεση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και πρώην υπουργού Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή δεν δήλωσε στον φόρο εισοδήματος 1 εκατ. ευρώ που έλαβε από την εταιρεία Focus Maritime Corp το 2007.

-Η πέμπτη υπόθεση αφορά στην υπόθεση της δωροδοκίας μελών του Συμβουλίου Αποχέτευσης Πάφου (ΣΑΠΑ) το 2007. Κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ τουλάχιστον δύο Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν ομολογήσει την ενοχή τους για την αποδοχή δωροδοκιών, ενώ άλλοι περιμένουν να δικαστούν. Στην υπόθεση αυτή η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι ξεκίνησε τις έρευνες εναντίον των Ελλήνων υπηκόων για πιθανή  δωροδοκία.

-Εταιρίες που ανήκουν σε ελληνικό όμιλο καπνικών προϊόντων από τη Θεσσαλονίκη, με παρουσία στην Αλγερία, φέρονται να δωροδόκησαν έναν ανώτερο αξιωματούχο της Αλγερίας, που είναι στέλεχος της κρατικής εταιρείας καπνού. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ελληνικές αρχές έμαθαν τους ισχυρισμούς της Αλγερίας στα τέλη του 2014. Ένας εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες.


avgi
  • Blogroll

  • Blog Archive