Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Φετινό το βίντεο με την ΟΥΚ, επιμένει η Eurokinissi

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2015
Παρέλαση Συντάκτης: efsyn.gr
Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει τα εθνικιστικά συνθήματα που φώναξαν οι άνδρες των ΟΥΚ την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι τα πλάνα είναι περσινά, ωστόσο...
το πρακτορείο «Eurokinissi» διαψεύδει ότι το βίντεο είναι της περασμένης χρονιάς, ξεκαθαρίζοντας πως αν ανατρέξει κανείς στο υλικό από την περσινή παρέλαση, θα δει ότι οι εξωτερικές συνθήκες ήταν διαφορετικές. Άλλωστε, σημειώνει, πέρυσι δεν υποστηριζόταν η υπηρεσία βίντεο και προσθέτει ότι το αμοντάριστο αρχείο με την κάλυψη βρίσκεται στην ιστοσελίδα και είναι διαθέσιμο για τον καθένα.
Αφορμή για την παραπάνω δήλωση στάθηκε η ενημέρωση που ζήτησε για το θέμα, με την ιδιότητα του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος. Συγκεκριμένα,  επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ζήτησε να ενημερωθεί για το επεισόδιο που υπήρξε κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου στην Αθήνα, με το απόσπασμα της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και τα συνθήματα που εκφωνούσε.
Ο υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι διέταξε έρευνα για το γεγονός, υποστήριξε ωστόσο ότι οι άνδρες της ΟΥΚ τραγουδούσαν απλώς το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή» που εκείνη την ώρα παιάνιζε η μπάντα, ενώ τα άλλα συνθήματα που αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορούσαν την περσινή παρέλαση, όταν ο ίδιος δεν ήταν υπουργός.
Video of Τα συνθήματα που φώναξαν αγήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
«Ευθεία πρόκληση κατά της δημοκρατίας» χαρακτηρίζει τα συνθήματα η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ωστόσο απολύτως εύγλωττα σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και τη δράση οργανωμένων νεοφασιστικών πυρήνων στο εσωτερικό κρατικών μηχανισμών. Αναρωτιέται κανείς: Είναι ανεκτή από την ηγεσία του Λιμενικού ακροδεξιά πολιτική παρέμβαση ενστόλων σε δημόσιο χώρο; Και επιπλέον: Είναι αυτή η αποκρουστική κατήχηση μέρος της εκπαίδευσης των ΟΥΚ; Τι γίνεται άραγε στην καθημερινότητα, όταν δηλαδή δεν καταγράφουν οι κάμερες, με το σώμα αυτό;», αναρωτιέται η κ. Κατριβάνου.
«Θυμίζουμε ότι παρόμοιο περιστατικό, κατά την παρέλαση στην Αθήνα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο του 2010. Στελέχη της ΜΥΑΛΣ φώναζαν τότε "Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ" και άλλα παρόμοια ανατριχιαστικά. Η ΕΔΕ που είχε διαταχθεί τότε, ακολούθησε, δυστυχώς προβλέψιμα, τον κανόνα της συγκάλυψης», συμπληρώνει η βουλευτής.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «ακροδεξιούς θύλακες», που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτοί. Η κυβέρνηση «πρέπει να αποδείξει την πολιτική βούλησή της να διαλύσει τους θύλακες αυτούς, σπάζοντας τον κανόνα της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας, τα αποτελέσματα του οποίου φάνηκαν χτες. Αποτελεί δημοκρατική απαίτηση η τιμωρία του επικεφαλής του αγήματος για τα απαράδεκτα συνθήματα, η διενέργεια ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών και η παρακολούθηση της σχετικής διαδικασίας από τον αρμόδιο υπουργό. Λίγες μέρες πριν από την δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει δημοκρατική εγρήγορση», καταλήγει.
Στο ίδιο μοτίβο κινείται η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter διατυπώνει την άποψη ότι «τα εθνικιστικά συνθήματα των ΟΥΚ είναι αντίθετα με την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας».
Καταδικάζει τα επεισόδια το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «απερίφραστα τα επικίνδυνα για τη δημοκρατία συνθήματα που ακούστηκαν για άλλη μία φορά από μέλη ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων» και τονίζει πως πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους ότι η ειρήνη και ο διάλογος αποτελούν τις μοναδικές οδούς συνύπαρξης, συμβίωσης καθώς και διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι «αποτελεί δημοκρατικό καθήκον όλων μας να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όλες οι κατηγορίες των σωμάτων ασφαλείας της χώρας να πάψουν να αποτελούν θερμοκήπιο εθνικιστικής ρητορικής και ρατσιστικών προκαταλήψεων. Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς  να δώσουν τη σχετική εντολή ώστε να ξεκινήσουν αμέσως  όλες τις ενέργειες προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι της εκφώνησης των χτεσινών εθνικιστικών συνθημάτων και να επιβληθούν σε αυτούς οι προβλεπόμενες νόμιμες ποινές».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Τα ΟΥΚ φώναζαν στην παρέλαση στο Σύνταγμα συνθήματα αμφισβήτησης των υφιστάμενων συνόρων. Αλλά με τέτοιον ανεύθυνο υπουργό Άμυνας τι άλλο θα περίμενε κανείς;», αναφέρει σε σκληρή γλώσσα το ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιούνται αν θα ζητηθούν ευθύνες από αυτούς «που έδωσαν στα ΟΥΚ το ελεύθερο», ενώ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικοϊδεολογικό κατήφορο». «Λίγη συστολή δεν υπάρχει; Γίνανε τυφλά υποχείρια του κ.  Καμμένου;», καταλήγουν.
«Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον είδαν το βίντεο της παρέλασης με τα συνθήματα των ΟΥΚ όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Και παρασύρθηκαν βλέποντας το παλιό βίντεο», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ., Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας να επιληφθεί του θέματος, «δεδομένου ότι αυτού του τύπου τα φαινόμενα έχουν συμβεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια παρελάσεων των προηγουμένων ετών και δεν θα έπρεπε να συνεχίζονται όταν τη διακυβέρνηση της χώρας την έχει αναλάβει ένα, κατά τα λεγόμενά του, αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive