Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι αρχές του Κατάρ συνέλαβαν δημοσιογράφο του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Ντόχα για να ερευνήσει τις (απάνθρωπες) συνθήκες εργασίας, για όσους δουλεύουν στα έργα υποδομής για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικτύου ο Μαρκ Λόμπελ και το συνεργείο του συνελήφθη και κρατήθηκε για 24 ώρες από την αστυνομία της πρωτεύουσας της χώρας του Κόλπου, Ντόχα.

Ο Λόμπελ με το συνεργείο του κατέγραφε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ξένων εργατών στο Κατάρ και η αστυνομία τους συνέλαβε και, μάλιστα, κατέσχεσε το υλικό της έρευνας. Να σημειώσουμε πως είναι η δεύτερη φορά που συλλαμβάνεται ξένος δημοσιογράφος στο Κατάρ, που επιχείρησε να ρίξει φως στα «κάτεργα» της χώρας, καθώς τον περασμένο Μάρτιο είχε συλληφθεί συνεργείο της γερμανικής τηλεόρασης.

«Το συνεργείο του Μαρκ Λόμπελ συνελήφθη χωρίς να απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Κρατήθηκαν παράνομα 24 ώρες ο δημοσιογράφος και τρεις τεχνικοί, μετά τη σύλληψη τους σε δρόμο έξω από τη Ντόχα», ανέφερε μεταξύ άλλων το BBC, το οποίο ζητά την παρέμβαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Μάλιστα ο Λόμπελ κατήγγειλε πως ο επικεφαλής της αστυνομίας του επιτέθηκε φραστικά λέγοντας του πως «εδώ δεν είναι Ντίσνεϊλαντ και δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

Το «ό,τι θέλεις», βέβαια, αφορά την έρευνα για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που δουλεύουν στα έργα υποδομής του Μουντιάλ. Είναι ακόμη «νωπή» άλλωστε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία αναφερόταν ότι εκατοντάδες μετανάστες από το Νεπάλ (κυρίως) και άλλες χώρες της Ασίας έχουν χάσει τη ζωή τους και πως οι εργάτες δεν είχαν ούτε επαρκή τροφή και νερό.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive