Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Το είπαν και το έκαναν οι ΗΠΑ. Έστειλαν πολεμικό αεροπλάνο να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των Κινέζων σε σύμπλεγμα τεχνιτών υφάλων που δημιούργησε η Κίνα στην Νότια Σινική θάλασσα προκειμένου να καθιερώσει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων στην περιοχή.

Η πτήση του P-8 Poseidon που θεωρείται ο διάδοχος του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών P-3 Orion που επιχειρεί να επανεντάξει σε λειτουργία το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό, θεωρήθηκε από τους Κινέζους, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόκληση.

Οκτώ φορές κάλεσαν οι Κινέζοι το αμερικανικό αεροπλάνο να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με το CNN όταν οι αμερικανοί δήλωσαν πως πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο έλαβαν την οργισμένη απάντηση των Κινέζων «Εδώ Κινέζικο Ναυτικό. Φεύγετε!»

«Πρόκειται για παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας. Είναι πολύ επικίνδυνο», τόνισε από την πλευρά του ο Σεν Ντιγλί, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fudan, στη Σαγκάη.
Στο Αρχιπέλαγος Σπάρτλι υπάρχουν διεκδικήσεις λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης αλλά και των υποψιών για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τόσο από την Κίνα όσο και από Φιλιππίνες, Ταϊβάν,  Μαλαισία, Μπρουνέι και Βιετνάμ

koutipandoras
  • Blogroll

  • Blog Archive