Κυριακή 27 Μαρτίου 2016


ministerio del inerior

Γράφει: Γρηγόρης Τραγγανίδας 
Αν και, με όλα αυτά που γίνανε στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, η συγκεκριμένη είδηση πέρασε «στα ψιλά», σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής – και όχι μόνο. Επίσης, και όσον αφορά τα της Ελλάδας, μάλλον «ταιριάζει γάντι» με όλη αυτή τη συζήτηση που κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες. Μία συζήτηση που πολλές φορές μας απείλησε πως αν παραστρατήσουμε από τον δρόμο της ΕΕ και του ευρώ θα γίνουμε σαν κάτι τρομερά υποβαθμισμένες χώρες όπως η …
Κούβα. Για να δούμε κατά πόσον ισχύει η παραπάνω «απειλή».
Στις 30 Ιούνη, λοιπόν, η Κούβα, το «νησί της Επανάστασης», το «επίμονο» «καρφί» στο «μάτι» του γιάνκικου ιμπεριαλισμού, αυτοί οι «πειρατές» της Καραϊβικής που καταφέρνουν ακόμη να κλέβουν μόνο …τον ύπνο των αφεντικών παγκοσμίως, είναι και επίσημα, μέσω της σχετικής κήρυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί!
Σύμφωνα με την Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ «η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας». «Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS».
Η επιτυχία αυτή της Κούβας «δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας, ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS», υπογράμμισε και η δρ Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.
Η εξάλειψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί «αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να τερματιστεί η πανδημία του AIDS και αναμένουμε η Κούβα να είναι, ανάμεσα σε πολλές χώρες, η πρώτη που επιτυγχάνει να τερματίσει την επιδημία αυτή στα παιδιά», δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, γενικός διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 1,4 εκατομμύριο γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HIV κυοφορούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική. Χωρίς αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή, οι γυναίκες αυτές διατρέχουν από 15 έως 45% κίνδυνο να μεταδώσουν τον HIV στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή δίνοντας αίμα.
Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος έχει σχεδόν εξαλειφθεί, έχοντας περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 1%, όταν η μητέρα λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης όπως και το παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του. Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται οροθετικά κάθε χρόνο έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ από το 2009, περνώντας από τις 400.000 εκείνη τη χρονιά στις 240.000 το 2013.
Οι προσπάθειες όμως πρέπει να ενταθούν για την επίτευξη του σημερινού στόχου που είναι λιγότερα από 40.000 παιδιά να προσβάλλονται με τον HIV από τη μητέρα τους ετησίως, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Απόγοιτοι του πανεπιστημίου Ιατρικής της Κούβας
Απόφοιτοι του πανεπιστημίου Ιατρικής της Κούβας

Νέο ιατρικό επίτευγμα από το Νησί της Επανάστασης!

Δεν είναι το πρώτο επίτευγμα στον τομέα της Υγείας, αλλά και της Παιδείας, αυτού του τρομερού νησιού. Παρά και ενάντια στο πολύχρονο εμπάργκο, στις φανερές και μυστικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις, στη ξεδιάντροπη αλλά και «ακαδημαϊκή», μαύρη αντιδραστική προπαγάνδα, ο λαός της Κούβας, συσπειρωμένος σε μεγάλο βαθμό στις κατεκτημένες σοσιαλιστικές δομές της δικιάς του εξουσίας, με την καθοδήγηση/ηγεσία/συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπερασπίζεται την επιλογή του στην ελευθερία από την ταξική σκλαβιά, στην πράξη. Στην ικανοποίηση των κάθε φορά νέων ανθρώπινων αναγκών, για όλους.
Χωρίς να σημαίνουν τα παραπάνω, πως όλα είναι ρόδινα στην Κούβα και δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε καλύτερα, σίγουρα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί ο κάθε Άδωνης (που υπήρξε και υπουργός Υγείας αρκετά πρόσφατα)  και κάθε Βορίδης να χρησιμοποιούν διαστρεβλωμένα και προπαγανδιστικά την Κούβα ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Επιτεύγματα στη βάση και διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, UNESCO κ.α) :

Τον Απρίλιο του 2013, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε έκθεσή του διαπίστωνε τους «εξαιρετικούς δείκτες της υγείας, της εκπαίδευσης και της εξάλειψης της φτώχειας» στην Κούβα. «Η Κούβα έχει καταφέρει να εκπληρώσει πολλούς από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ», παρά τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, σημείωνε το Συμβούλιο.
«Το 2012 το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στο νησί ήταν 4,6 ανά 1.000 γεννήσεις, το χαμηλότερο στη Λατινική Αμερική
Ένα ακόμα κατόρθωμα είναι η ελεύθερη και καθολική πρόσβαση που έχουν όλοι στη δημόσια υγεία και στα διάφορα προγράμματα εμβολιασμού, επιτρέποντας έτσι την πρόληψη του πληθυσμού από 13 ασθένειες.
Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ για την απόκτηση των πόρων και των τεχνολογιών, η χώρα διεύρυνε την έρευνά της και ανέπτυξε εμβόλια για διάφορες ασθένειες όπως για τη χολέρα, τον δάγκειο πυρετό και τον ιό HIV, και έδωσε προτεραιότητα στις ασθένειες και στις ιατρικές ειδικότητες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιολογίας, των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της νεφρολογίας». Από τότε διαπιστωνόταν, ότι «τα τελευταία χρόνια, το εθνικό πρόγραμμα του νησιού για την αντιμετώπιση του AIDS είχε αξιοσημείωτα επιτεύγματα, με μειωμένο το ποσοστό θνησιμότητας και των καθυστερημένων διαγνώσεων».
Η Κούβα «έχει φθάσει επίσης και τον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας, έχει προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και έχει επιτύχει την επίτευξη της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η χώρα αυτή της Καραϊβικής έχει επίσης επικυρώσει τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών.
Το 2011 με έκθεση της η Unesco, αναγνωρίζει πως η Κούβα κατέχει το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής, ενώ  κατατάσσεται 14η χώρα στον κόσμο όσον αφορά το επίπεδο μόρφωσης των κατοίκων της. Όμως, παρά την αναγνωρισμένη πρόοδο της σε αυτόν τον τομέα, η χώρα δε σταματά και συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς» (πηγή: Prensa Latina, Μετάφραση στα Ελληνικά: Sierra Maestra).
img21630_51c9f56b31ad86029644948ccac9d257

Και ο κατάλογος* συνεχίζεται:

Το 2012 η Κούβα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα προηγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, το CIMAVAX-EGF (3). Και τον Ιανουάριο του 2013 ανακοίνωσε το δεύτερο, Racotumomab.
Κλιινικές Μελέτες σε 86 χώρες δείχνουν ότι αυτά τα εμβόλια, δεν θεραπεύουν πλήρως την ασθένεια, αλλά επιτυγχάνουν τη μείωση των όγκων και προσφέρουν μια σταθερή φάση της νόσου, αυξάνοντας το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας στην Αβάνα, στη Κούβα, είναι ο δημιουργός όλων αυτών των εμβολίων. Ήδη από το 1985 το κέντρο αυτό ανέπτυξε το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, μοναδικό στον κόσμο, και αργότερα και πολλά άλλα, όπως αυτό κατά της ηπατίτιδας Β ή του δάγκειου.
Επιπλέον, συνεχίζει την έρευνα του για χρόνια για να αναπτύξει εμβόλιο κατά του HIV-AIDS. Ένα άλλο κέντρο ιατρικών ερευνών στην Κούβα, τα εργαστήρια LABIOFAM, ανέπτυξε επίσης ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο κατά του καρκίνου: το Vidatox, από το μπλε δηλητήριο του σκορπιού.
Η Κούβα εξάγει αυτά τα φάρμακα σε 26 χώρες, και συμμετέχει σε κοινοπραξίες στην Κίνα, τον Καναδά και την Ισπανία.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, Richard J. Roberts, κατήγγειλε πρόσφατα τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι προσανατολίσουν την έρευνά τους σε αντίθετη κατεύθυνση από την θεραπεία της ασθένειας του καρκίνου, με σκοπό την ανάπτυξη φαρμάκων για άλλες χρόνιες παθήσεις, πράγμα πιο οικονομικά αποδοτικό για τις εταιρείες αυτές. Έτσι, το 90% του προϋπολογισμού για έρευνα διατίθεται σε ασθένειες που πλήττουν μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η ιατρο-φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας, εξακολουθεί να παραμένει μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη χώρα, που διέπεται από αρχές ριζικά αντίθετες με τα παραπάνω.
Πρώτον, οι έρευνες τους αποσκοπούν, σε μεγάλο μέρος, για την ανάπτυξη εμβολίων που σκοπό έχουν τη πρόληψη ασθενειών και ως εκ τούτου έτσι τη μείωση δαπανών για αγορά φαρμάκων του πληθυσμού.
*Η ιστοσελίδα iporta.gr συγκέντρωσε από διάφορες έγκυρες πηγές κάποια από τα αποκαλυπτικά στοιχεία του παραπάνω καταλόγου…
cuba copa africa

Καλύτεροι δείκτες στην υγεία από τις ΗΠΑ με τη σφραγίδα του αμερικάνικου περιοδικού Science και …πραξικόπημα στην Ονδούρα

Σε ένα άρθρο στο έγκυρο περιοδικό Science, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Καλιφόρνια), ισχυρίστηκαν ότι η Κούβα κατέχει υψηλότερους δείκτες στον τομέα καλύτερης υγείας από τις ΗΠΑ. Ο λόγος: η απουσία, στο κουβανικό μοντέλο, εμπορικών πιέσεων και κινήτρων από φαρμακευτικές εταιρείες, και μια επιτυχημένη στρατηγική εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με την πρόληψη της υγείας (σσ οι υπογράμμιση δική μας)
Επιπλέον, οι φυσικές και παραδοσιακές θεραπείες, όπως η φυτική ιατρική, ο βελονισμός, η ύπνωση και πολλές άλλες-μη κερδοφόρες πρακτικές για τους κατασκευαστές φαρμάκων, έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας του νησιού.
Εν τω μεταξύ, στην Κούβα τα φάρμακα που διανέμονται, πρώτον, στο εθνικό δίκτυο δημόσιων νοσοκομείων, είναι δωρεάν ή επιδοτούμενα τα πολύ-ακριβά, χάρη στα κέρδη από τις εξαγωγές τους.
Η φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας , επίσης, προορίζεται μόνο για διαφήμιση του προϋπολογισμού των δαπανών που, στην περίπτωση των πολυεθνικών, το κόστος της διαφήμισης είναι ανώτερο ακόμα και από το κόστος που επενδύουν στη ίδια την έρευνα για το εκάστοτε φάρμακο. Τέλος, η Κούβα έχει προωθήσει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων που διατίθενται για φτωχές χώρες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη της μεγάλης παγκόσμιας βιομηχανίας.
Αλλά αυτές οι συμφωνίες, που δεν συμφέρουν τους κανόνες της αγοράς, δημιουργούν ισχυρές πιέσεις από τις λοιπές φαρμακευτικές βιομηχανίες. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ισημερινού στην Κούβα ανακοίνωσε την αγορά ενός αριθμού των φαρμάκων με αντάλλαγμα υποτροφίες για παιδιά από το Εκουαδόρ να φοιτήσουν στις Κουβανικές σχολές. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εργαστηρίων όμως του Εκουαδόρ άρχισε διαμαρτυρίες και έκανε αμέσως εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, διαδίδοντας το μήνυμα της υποτιθέμενης κακής ποιότητας των κουβανικών φαρμάκων.
Επιπλέον, πολλοί αναλυτές βλέπουν πίσω από το πραξικόπημα στην Ονδούρα, το 2009, την μεγάλη διεθνής φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς η κυβέρνηση του ανατραπέντος Μανουέλ Σελάγια, στο πλαίσιο της συμφωνίας ALBA, προόριζε να αντικαταστήσει την εισαγωγή των φαρμάκων από τις πολυεθνικές με της Κούβας.
Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα επιβάλλει μεγάλα εμπόδια στο διεθνές μάρκετινγκ των φαρμακευτικών κουβανικών προϊόντων, αλλά και άμεσα βλάπτει αμερικανούς υπηκόους. Για παράδειγμα, 80.000 άτομα με διαβήτη που υποφέρουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από ακρωτηριασμό των ποδιών τους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κουβανικό εμβόλιο Heperprot-Ρ Κούβας που εμποδίζει μια τέτοια εξέλιξη.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ στη Χημεία, Peter Agre, δήλωσε πρόσφατα ότι «η Κούβα είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για το πώς ενσωματώνεται επιστημονική γνώση και έρευνα». Η Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, είπε ότι ήταν «πολύ εντυπωσιασμένη» με τα επιστημονικά επιτεύγματα της Κούβας και έδειξε τη βούληση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την προώθησή τους σε όλο τον κόσμο. 
overview.education.system

Διεθνιστική δράση της Κούβας και βοήθεια σε πληγέντες ανά τον κόσμο

Η σοσιαλιστική Κούβα έχει κατακτήσει τις καρδιές των καταπιεσμένων όλου του πλανήτη με τη διεθνιστική της δράση. Μόλις πρόσφατα, στο μεγάλο σεισμό του Νεπάλ με τους χιλιάδες νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές, η Κούβα έστειλε αποστολή βοήθειας αποτελούμενη από 48 γιατρούς και νοσοκόμους.
Διακόσιοι πενήντα έξι Κουβανέζοι γιατροί έδωσαν μάχη με τον ιό Εμπολα πέρυσι στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Συνολικά, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας στον υγειονομικό τομέα της Κούβας έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 60 χώρες στον κόσμο.
«Διεθνώς η Κούβα τιμάται για τη στρατιωτική της συμβολή στην ήττα της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ στην Αγκόλα και τη Νότια Αφρική. Σήμερα μία νέα γενιά Κουβανέζων ηγετών που πολέμησαν στην Αγκόλα βρίσκεται στην εξουσία στην Αβάνα και στο διπλωματικό της σώμα. Παράδειγμα ο Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες, αντιπρόσωπος της Κούβας στον ΟΗΕ, που περπατάει με τεχνητό πόδι μετά από τραυματισμό σε μάχη στην Αγκόλα» γράφει ο Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός, Τομ Χέιντεν.
Τον Ιούλιο του 2013, η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα αναγνώριζε ότι «το σχολικό σύστημα της Κούβας παρουσιάζει αυξημένες ή τουλάχιστον κατάλληλες παραμέτρους, ισχυρό ακαδημαϊκό ταλέντο, υψηλούς μισθούς και υψηλή επαγγελματική αυτονομία με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Σαγκάης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Καναδά».
Ας μας επιτρέψουν λοιπόν οι κατήγοροι του σοσιαλισμού και υπερασπιστές του καπιταλισμού την εξής διαπίστωση: Η Κούβα παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μπορεί να είναι είναι σήμερα η ζωντανή απόδειξη ότι ο σοσιαλισμός είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως και ισότιμα τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου και να απελευθερώσει τις δημιουργικές του ικανότητες, χωρίς αγοραία διαμεσολάβηση, με μόνο κριτήριο: «Από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».
16.si
ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive