Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΑΣ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Απριλίου 24, 2016

Ο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι πλέον η μόνη διέξοδος για τη προστασία της κύριας κατοικίας.
Η προστασία της 1ης κατοικίας  είναι πλέον περιορισμένη. Αφορά μόνο όσους ενταχθούν στο Ν.3869/2010 που παρότι έχει γίνει αυστηρότερος, μπορεί να δώσει διέξοδο σε οικογένειες που οδηγούνται στον αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση.
Για τη προστασία της κύριας κατοικίας, πρέπει πλέον να 
πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:....

- να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία ,
- το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%
- η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 180.000 € για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 € για τον έγγαμο και κατά 20.000 € ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.
- ο οφειλέτης να είναι “συνεργάσιμος δανειολήπτης”, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών
Ο αιτών θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς πτωχευτική ικανότητα και να έχει «μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών».
Στο νόμο 3869/2010 εκτός από τις οφειλές προς ιδιώτες πιστωτές υπάγονται πλέον και βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη μέχρι τη συζήτηση της αίτησης.
Μπορούν να επιτύχουν μερική ή ολική διαγραφή χρεών καθώς και εξόφληση του εναπομένοντος υπολοίπου σε συγκεκριμένες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματα τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.
Στη διαδικασία δεν εμπίπτουν οι οφειλές του τελευταίου έτους πριν την κατάθεση της αίτησης, διοικητικά πρόστιμα και διατροφές.
Πριν την ένταξη στο νόμο πρέπει πλέον να έχει προηγηθεί η προσπάθεια ρύθμισης με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και τον «κώδικα δεοντολογίας
Κώδικας Δεοντολογίας
Ο «κώδικας δεοντολογίας» μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμίσεις δανείων, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πλειστηριασμούς ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής του από τις τράπεζες και τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Αν κάποιος δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στις επιστολές των τραπεζών μπορεί να χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος» και να πλειστηριαστεί ή να πωληθεί στα
Distress Funds ακόμη και η 1η κατοικία του. Ήδη οι δανειστές πιέζουν για ακόμη αυστηρότερες ρυθμίσεις
Ταχεία διευθέτηση μικροοφειλών Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ και υπό τις προϋποθέσεις ότι ο οφειλέτης έχει μηδενικά εισοδήματα, δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία και οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, προβλέπεται διαδικασία ταχείας διευθέτησης μικροοφειλών. Ο Ειρηνοδίκης μπορεί να αποφασίσει προσωρινή και μετά από 18 μήνες οριστική απαλλαγή από τα χρέη του.

Επικαιροποίηση φακέλου
Όσοι οφειλέτες έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στο ν. 3869/2010 πριν την 19-8-2015 και η κύρια αίτησή τους δεν έχει συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο πρέπει να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά μέχρι 4-5-2016, διαφορετικά θα απορριφθεί η αίτηση τους.
  • Blogroll

  • Blog Archive