Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Σκουπίδια, περιττώματα και πτώματα στα νερά του Ρίο

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016
Μολυσμένα με ανθρώπινα περιττώματα, σκουπίδια και -σε ορισμένες περιπτώσεις- ανθρώπινα μέλη είναι ο κόλπος Guanabara του Ρίο Ντετζανέιρο, καθώς και αρκετές παραλίες της περιοχής, σύμφωνα με τους New York Times (NYT).


Πρόσφατες δειγματοληψίες που διέταξε η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδειξαν ότι τα νερά αυτά, λίγα μέτρα από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, είναι «πλούσια» σε παθογόνους μικροοργανισμούς, πολλοί από τους οποίους είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Γι' αυτό τον λόγο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους αθλητές να... κλείνουν τα στόματά τους όταν βουτούν στα νερά.

Πριν από επτά χρόνια, η Βραζιλία είχε υποσχεθεί ότι θα καθάριζε πλήρως τον κόλπο Guanabara, καθώς και τις παραλίες της πόλης, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Παρά τις προσπάθειες όμως της κυβέρνησης, περιττώματα, σκουπίδια, αλλά και πτώματα συνεχίζουν να επιπλέουν στον Guanabara.

Οι αρχές της πόλης τονίζουν ότι οι παραλίες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι αθλητές δεν είναι μολυσμένα, όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρίο έκριναν ακατάλληλες τις παραλίες Ipanema και Leblon που αναμένεται να επισκέπτονται οι τουρίστες και οι αθλητές πριν και μετά τους αγώνες.

«Οι ξένοι αθλητές θα κολυμπούν κυριολεκτικά στα ανθρώπινα περιττώματα και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς», δήλωσε ο δόκτορας Ντάνιελ Μπέκερ στους NYT.

Οι ξένοι αθλητές είχαν εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους για τις ασθένειες που θα μπορούσαν να κολλήσουν από τα βρώμικα νερά. Έρευνα του Associated Press είχε εξάλλου διαπιστώσει πέρυσι ότι ο αριθμός των ιών στα νερά του Ρίο ήταν 1,7 εκατομμύρια φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τα πρότυπα της Καλιφόρνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αρκετοί αθλητές που προπονούνται στο Ρίο έχουν νοσηλευτεί με γαστρεντερικά προβλήματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται μέλη της αυστριακής και της ισπανικής ομάδας ιστιοπλοΐας.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη και με την απειλή του ιού Ζίκα που μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει εξαπλωθεί στη Νότια
Αμερική.


Πηγή: www.huffingtonpost.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive