Κυριακή 17 Ιουλίου 2016


Ένα ακόμη τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο ελικόπτερο προσγειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δεύτερο ελικόπτερο απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας... δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk που εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα με επιβάτες οκτώ πραξικοπηματίες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.
Οι 3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Και οι οκτώ κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.
Η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους με τις ελληνικές αρχές να σημειώνουν πως θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Για το θέμα ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς τον διαβεβαίωσε πως οι 8 Τούρκοι πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δύσκολα θα αποτραπεί καθώς  εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως σημειώνουν αυτό που θα εξεταστεί είναι το εάν με την έκδοση τους στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.
«Οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ωστόσο πρόσθεσαν ότι κατά τις επικοινωνίες που είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή.
Σύμφωνα με τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και, εάν υπάρξει έφεση, θα διαρκέσει περίπου επιπλέον οκτώ ημέρες. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα

TVXS
  • Blogroll

  • Blog Archive