Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Η Deutsche Bank κόπηκε στα stress test των ΗΠΑ!

Posted by Β.Π. Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2016

Οι ελεγκτές της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ έκοψαν στα stress test την Deutsche Bank, ενώ το ΔΝΤ σε έκθεσή του επισημαίνει πως ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο του.. παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
Οι αμερικανικές μονάδες της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, αλλά και της ισπανικής Santander, δεν πέρασαν από τα ετήσια τεστ αντοχής που διενεργεί η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Με αστερίσκο πέρασε τα τεστ αντοχής η Morgan Stanley, που ήταν η μοναδική σχεδόν απώλεια για τη Wall Street.
Οι ελεγκτές της Fed εντόπισαν «ευρείες και σημαντικές αδυναμίες» στις εσωτερικές λειτουργίες της Deutsche Bank και της Santander, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο» στην προσπάθεια διόρθωσης των αδυναμιών τους. Σημειώνεται πως είναι η τρίτη συναπτή χρονιά που η Santander δεν περνά τους ελέγχους, ενώ στην περίπτωση της Deutsche είναι το δεύτερο διαδοχικό έτος αρνητικού αποτελέσματος.
Όπως αναφέρει το Euractiv, οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν σε ποιοτικές μετρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν μεν επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια, όμως οι ρυθμιστές διαπίστωσαν προβλήματα στις εσωτερικές διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου και αυτοελέγχου, αλλά και στις διοικητικές πρακτικές.
Η αξιολόγηση της Fed σημαίνει ότι οι αμερικανικές μονάδες των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλουν μέρισμα στους μετόχους τους, να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους ή να επαναγοράσουν μετοχές τους, παρά μόνο εφόσον λάβουν ειδική έγκριση.
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για το διεθνές τραπεζικό σύστημα αναφέρει πως η Deutsche Bank συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, HSBC και Credit Suisse συνιστούν τη δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το Ταμείο τονίζει ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας αποτελεί πιθανή πηγή κινδύνων για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς η πιθανότητα μετάδοσης των προκλήσεων στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλή. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η βαρύτητα της Deutsche Bank καθιστά αναγκαία τη βελτίωση της διοίκησής της, την αύξηση της εποπτείας και την εντατικοποίηση του ελέγχου της εξωγενών συναλλαγών της.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive