Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο Isaak Emmanuilovich Babel γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1894 στην Οδησσό...
Εβραϊκής καταγωγής διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Βabel σύντομα αναδείχτηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους σοβιετικούς λογοτέχνες. Ήταν, όμως, και ένας από τους ανθρώπους της διανόησης που έπεσαν θύματα των εγκλημάτων του σταλινικού καθεστώτος. Ο Isaak Babel είναι γνωστός ως ο ....

συγγραφέας των «Red Cavalry», «Story of My Dovecote» και «Tales of Odessa», τα οποία και θεωρούνται αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, αν και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης ασκούσε και οξεία κριτική σ’αυτό.
Ο Babel γεννήθηκε στη Modavanka στην Οδησσό από τους Manus και Feyga Bobel. Λίγο μετά τη γέννησή του, η οικογένεια του μετακόμισε στο λιμάνι Nikolayev ενώ, λίγα χρόνια αργότερα, το 1906, επέστρεψε για να ζήσει σε ένα πιο μοντέρνο τμήμα της Οδησσού.

Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε, μάλιστα, τη Modavanka ως έμπνευση για τα έργα του «The Odessa Tales» και «Sunset», ενώ τα περισσότερα έργα του περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία που κυρίως αφορούν την οικογένειά του, όπως στην περίπτωση του «In the Basement».

Στην εφηβεία του, ο Babel προσπάθησε να εισαχθεί στην προπαρασκευαστική τάξη του «Nicolas I Odessa Commercial School», πράγμα που δεν κατάφερε καθώς παρόλο που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, η θέση δόθηκε σε άλλον λόγω δωροδοκίας. Έτσι ο Babel παρακολούθησε ιδιωτικά μαθήματα. Μελέτησε από νωρίς Maupassant και Flaubert και έκανε μαθήματα μουσικής, ενώ γραψε τα πρώτα έργα του σε άπταιστα λογοτεχνικά γαλλικά.

Είχε επίσης σημαντική «κοινωνική μόρφωση», έκανε παρέα με στρατιώτες, ιερείς, ραβίνους, καλλιτέχνες, ανθρώπους όλων των τάξεων και όλων των ηλικιών και γνώρισε πολύ καλά τι σημαίνει φτώχεια και περιθώριο. Ο Babel κατάφερε να εισαχθεί στο Ινστιτούτο του Κίεβο για να σπουδάσει Οικονομικά και Επιχειρήσεις. Εκεί συνάντησε τη Yevgenia Gronfein, κόρη ενός πλούσιου βιομηχάνου που ήταν μεταφράστρια στη σοβιετική πρεσβεία, με την οποία «κλέφτηκε» στην Οδησσό.

Το 1915 ο Babel αποφοίτησε με το αρχικό επώνυμό του, Bobel, και μετακόμισε στο Petrograd, μια εργατική συνοικία στην Αγία Πετρούπολη, περιφρονώντας του νόμους που απαγόρευαν στους Εβραίους να ζουν εκεί. Στην Αγία Πετρούπολη συναντήθηκε με τον Μαξίμ Γκόργκι ο οποίος δημοσίευσε κάποιες ιστορίες του στο λογοτεχνικό περιοδικό «Letopis». Δούλεψε επίσης ως δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας πως η δουλειά αυτή του έδινε γνώσεις και υλικό για τα λογοτεχνικά έργα του.

Στις 15 Μαίου του 1939, ο Babel συνελήφθη κοντά στη Μόσχα από σταλινικούς και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λουμπιάνκα όπου υπέστη βασανιστήρια. Έπειτα τα ίχνη του χάθηκαν και πιθανολογείται ότι εκτελέστηκε το 1941.

Όταν συνελήφθη είπε: «Το χειρότερο είναι ότι η μητέρα μου δεν θα λάβει ποτέ επιστολή μου». Τα έργα του απαγορεύτηκαν κατά τη σταλινική περίοδο, η φιλολογική του αποκατάσταση, όμως, πραγματοποιήθηκε το 1957. Τα έργα του έγιναν δημοφιλή στη Δύση, όπου, όμως, δημοσιεύτηκαν πολλές ανακρίβειες γύρω από τη ζωή του. Η κόρη του Natalie Babel ανασκεύασε αυτές τις ανακρίβειες προλογίζοντας μία έκδοση έργων του πατέρα της στα αγγλικά, στα μέσα της δεκαετίας του ΄60.
  • Blogroll

  • Blog Archive