Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Πώς χάθηκε η μάχη για τη φέτα σε 6 χώρες της Νοτίου Αφρικής - τι επιλογές έχει η Ελλάδα

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017
Συγκεχυμένες έρχονται οι πληροφορίες για το καθεστώς προστασίας της ΠΟΠ ελληνικής φέτας....
στα πλαίσια της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας με 6 χώρες της Νοτίου Αφρικής (Ν. Αφρική, Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια και Σουαζιλάνδη). Το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα δείχνει εν πολλοίς το πώς γινόταν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κατ' αρχάς, υπάρχει το προηγούμενο της οριστικοποίησης της εν λόγω συμφωνίας, που εξαιρεί την ΠΟΠ φέτα από το καθεστώς προστασίας άλλων ευρωπαϊκών ΠΟΠ τυριών, η οποία έγινε τον Δεκέμβριο του 2014.

 Όμως, κάτι αντίστοιχο είχε αφήσει να εννοηθεί η Κομισιόν και για τη συμφωνία με τον Καναδά, αλλά η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξαναανοίξει. Είναι γεγονός ότι η «μονογραφή» της συμφωνίας από την Κομισιόν δεν σημαίνει οριστικοποίηση. Στην περίπτωση της συμφωνίας με τον Καναδά, πρέπει να επικυρωθεί αυτή η «μονογραφή» και από τα κράτη μέλη. Η Ελλάδα άργησε πολύ να αντιδράσει, συγκεκριμένα αντέδρασε στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συμμετείχε ο Βαγγέλης Αποστόλου. Προηγουμένως - πριν το 2015 - δε γινόταν καν λόγος για το ενδεχόμενο συμφωνίας με τον Καναδά, πόσω μάλλον για το καθεστώς προστασίας της φέτας.

Συνεπώς, το ένα δεδομένο είναι ότι ο κ. Αποστόλου γνωρίζει πολύ καλά τη διαδικασία για το πώς μπορεί να αντιδράσει ένα κράτος μέλος στις μονομερείς αποφάσεις της Κομισιόν. Κι ενώ στην περίπτωση του Καναδά φαίνεται να τα καταφέρνει για το θέμα της φέτας και άλλων 19 ΠΟΠ προϊόντων, με τη στήριξη κι άλλων κρατών μελών, στο θέμα των χωρών της Νοτίου Αφρικής φαίνεται, όπως λέει και το χθεσινό δελτίο τύπου, να συμβιβάστηκε με μία μεταβατική λύση πενταετίας, μέσα στην οποία θα επανεξεταστεί το καθεστώς της φέτας. Τι σημαίνει αυτό, κοινώς: Δεν θα προστατεύεται για τουλάχιστον τα πέντε πρώτα χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας. Βέβαια, σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το φαινόμενο των απομιμήσεων στην  φρικανική αγορά, ούτε πόσο συμφέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν εκεί. Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη της πρεσβείας μας στη Νότια Αφρική, μόνο η φέτα Δωδώνη φτάνει στα ράφια της μεγαλύτερης αγοράς στην υποσαχάρια Αφρική, που είναι η συγκεκριμένη χώρα.

Σίγουρα, πάντως, δημιουργούν προβληματισμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης οι ανακοινώσεις του ΣΕΒΓΑΠ και της ΠΕΚ. Η δεύτερη, μάλιστα, ανοίγει «παράθυρο» για ελιγμούς από την ελληνική πλευρά στην κρίσιμη αυριανή συνάντηση των 28 πρέσβεων των κρατών μελών, όπου θα μπορούσε η Ελλάδα να μην επικυρώσει τη συμφωνία, τουλάχιστον σύμφωνα με την ΠΕΚ. Η τελευταία αφήνει σαφείς αιχμές κατά των κ.κ. Σταθάκη και Κοτζιά για τους χειρισμούς τους στο θέμα, ενώ αναγνωρίζει στον κ. Αποστόλου την προσπάθειά του.

Η επιστολή της ΠΕΚ προς τον πρωθυπουργό

«Ο κτηνοτροφικός κόσμος, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως και κάθε ενημερωμένος Έλληνας πολίτης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την κατηγορηματική του αντίθεση στην επικείμενη εμπορική συμφωνία Ε.Ε και Ν. Αφρικής, εάν σε αυτήν δεν συμπεριληφθούν ως Π.Ο.Π και άλλα προϊόντα μας όπως το λάδι και η φέτα.

Γνωρίζουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα. Δυστυχώς, οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών ετέθησαν εντελώς αντίθετα και αντιδραστικά στην ορθή στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και, αποδεχόμενοι το απαράδεκτο αποτέλεσμα που μας επιβάλλει η Ε. Επιτροπή, πίεσαν ώστε να εγκρίνουμε ως έχει η Συμφωνία, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για να πετύχουμε ένα ελαχίστως αποδεκτό αποτέλεσμα σε αυτήν.

Οι εντελώς αντίθετες και συγκαταβατικές παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, κατέστρεψαν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Αποστόλου, με αποτέλεσμα ο κ. Χόγκαν να αγνοήσει εντελώς την καταρχήν θετική  για μας ρύθμιση και να ζητήσει εκ νέου από την Ελλάδα να αποδεχθεί το αρχικό, και καταστροφικό για την προστασία της φέτας, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες έθεσαν υπό την απόλυτη προστασία τους 251 Π.Ο.Π προϊόντα, ενώ η χώρα μας το μόνο που απαιτεί είναι το δικαίωμα για υγιή ανταγωνισμό, δηλαδή αποδεχόμαστε να επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η φέτα μας, (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο) να ονομάζονται «Φέτα Ν. Αφρικής». Εάν αυτό συμβεί, θα έχουμε στη συνέχεια «Φέτα Καναδά», «Φέτα Τυνησίας», «Φέτα Τουρκίας» και πάει λέγοντας…

Η φέτα μας, εκτός από ταυτοτικό και πολιτισμικό στοιχείο μας, τόσο ελληνικό όσο και Ευρωπαϊκό, είναι ταυτόχρονα και μεγάλο, σε οικονομικό μέγεθος, εμπορικό εξαγώγιμο προϊόν. Η ζήτησή του είναι παγκόσμια και έχει τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες. Μένει η αύξηση της παραγωγής της, μέσω της αύξησης της παραγωγής κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, η οποία μπορεί να έρθει από την βελτίωση των εγχώριων φυλών και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου. Άποψη την οποία συμμερίζεστε και σεις και είχαμε εκθέσει μαζί πριν τέσσερα χρόνια, ως ομιλητές, στο πλαίσιο ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της AGROTICA. Το θυμόσαστε κύριε πρωθυπουργέ;

Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλήσουμε και τη ΦΕΤΑ. Ο Αποστόλου (στον οποίο καταλογίζουμε πολλά) έχει δίκιο αυτή τη φορά και πρέπει να έχει τη στήριξή σας. Οι κ.κ Σταθάκης και Κοτζιάς «αρμενίζουν στραβά» και θέλουν να ενδώσουν και να μας «δώσουν». Τους καταγγέλλουμε για αυτήν τους τη στάση και ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα. Οι ημερομηνίες πιέζουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτούμε από τον υπουργό κ. Αποστόλου να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας και από τον πρέσβη μας να μην συμφωνήσει την Τετάρτη 1ηΙουνίου στην ΕΜΑ (πρέσβεις 28 και στις Βρυξέλλες).

Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα, ζητούμε την άμεση αντίδραση όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών φορέων, από τους Έλληνες πολίτες τη στήριξή τους (έστω και ηλεκτρονικά) και την πολιτική αντίδραση όλων των υπόλοιπων κομμάτων.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση συνάντηση μαζί σας ώστε παράλληλα με τη φέτα να σας ενημερώσουμε και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία καταλογίζουμε στον κ. Αποστόλου και ειδικότερα για τα θέματα πληρωμών, οι οποίες χρονίζουν απλήρωτες εδώ και χρόνια: π.χ. βιολογικά προγράμματα που παραμένουν  απλήρωτα εδώ και πέντε χρόνια έχοντας, μάλιστα, κλείσει το πρόγραμμα.»

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, 30 Μαΐου, εκφράζει την αντίθεση του με τη δρομολογούμενη σε λίγες ημέρες από την Ελληνική Κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής & Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC), διότι όπως αναφέρει, περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).  "Στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες", επισημαίνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ το γεγονός αυτό, δηλαδή οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει σοβαρή απώλεια της εθνικής παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε.

Για το θέμα αυτό ο ΣΕΒΓΑΠ, υποστηρίζει πως έχει ενημερώσει και προειδοποιήσει έγκαιρα, όλους τος εμπλεκόμενους, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και τον Πρωθυπουργό.

Επίσης σημειώνει πως έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ.

Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες  πολίτες να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. "Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών  κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση", επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση.

Και καταλήγει "η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης."

ΥΠΕΞ: Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει κοντή μνήμη

«Κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση» καταλογίζει το υπουργείο Εξωτερικών στους συντάκτες της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που «ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο ΥΠΕΞ για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε - Ν. Αφρικής».

«Λησμονούν» εξηγεί η σχετική ανακοίνωση «ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε - Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε κυβέρνησης» επισημαίνοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι, και με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Το δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση της Φέτας αλλά και την προστασία της στην αγορά της Ν. Αφρικής, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου  με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Hogan.

Με δεδομένο, ότι στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, ο Υπουργός και ο Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο - δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:

    Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
    Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
    Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
    Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.

Τέλος στη σχετική διαπραγμάτευση ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Hogan, ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014.

Καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.

Η σθεναρή και παράλληλα εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης κατά την οποία είχαμε ουσιαστικά μπλοκάρει την ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Νότια Αφρική, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές».























agro24
  • Blogroll

  • Blog Archive