Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαιολόγοι προς Κονιόρδου: Μην ακρωτηριάζετε τα μουσεία

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2017
Nέες φωτιές άναψε η πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να εκχωρήσει τη Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών....
Μουσικών Οργάνων του «Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη» στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο).

Η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση , προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος με ανακοίνωσή του σήμερα, καλεί την υπουργό να αποσύρει τη σχετική διάταξη από το σχέδιο νόμου και αναρωτιέται ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Να σημειώσουμε πως δεν προηγήθηκε διάλογος με επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων ενώ πουθενά δεν υπάρχει η αιτιολόγηση της απόφασης. Τα ερωτήματα είναι πολλά καθώς δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο.

Αν το επιχείρημα είναι πως το ΕΚΠΑ έχει περισσότερους πόρους και θα μπορεί να στηρίξει καλύτερα τη συλλογή , λογική που διακινείται από κύκλους του υπουργείου παιδείας (πράγμα το οποίο με τα έως τώρα στοιχεία που έχουμε δεν προκύπτει), είναι εύλογο να αναρωτηθεί κάνεις αν στην επόμενη φάση θα δούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο να μετακομίζει στο Πολυτεχνείο!

Με τη λογική αυτή, αν τα Πανεπιστήμια απορροφήσουν τα "Απροστάτευτα" Μουσεία  θα μείνουν μόνο τα ιδιωτικά ή τα ημί - ιδιωτικά! Το Υπουργείο καλείται να απαντήσει στα αιτήματα του ΣΕΑ σε μια ιδιαίτερα φλέγουσα περίοδο καθώς αυτές τις μέρες περιμένουμε τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Ελληνικού αφού αναμένεται να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η πρόταση για την κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, που εδώ και καιρό έχει ετοιμάσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε με επόμενο ρεπόρταζ.

Η πρόταση μάλιστα του υπουργείου σε σχέση με τη μεταφορά της συλλογής στο ΕΚΠΑ προβλέπει και την παραχώρηση του ακινήτου στην οδό Διογένους 1 στην Πλάκα. Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή μιλώντας στο Τvxs.gr υπογραμμίζει πως η απόφαση προμηνύει εκούσια συρρίκνωση του έργου του υπουργείου και δημιουργεί κακό προηγούμενο. «Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια εκχώρησης από την ίδια την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ενός μουσειακού συνόλου του λαϊκού πολιτισμού και της άϋλης κληρονομιάς σε άλλο φορέα, δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο ακρωτηριασμού των δημόσιων μουσείων της χώρας.» υπογραμμίζει η Όλγα Σακαλή .

«Σε μια εποχή που, σύμφωνα και με τις σύγχρονες διεθνείς συμβάσεις (UNESCO - Σύμβαση για τη Διασφάλιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), οφείλει το ΥΠΠΟΑ και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του να διασώσουν και να προβάλουν το νεότερο πολιτιστικό απόθεμα με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και πολιτισμικής πολυμορφίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απεμπολεί χωρίς καμιά σοβαρή αιτιολογία αυτήν τη σημαντική αποστολή του!

Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε για τα κίνητρα μιας τόσο αιφνιδιαστικής, βεβιασμένης και ακατανόητης πράξης. Καλούμε την υπουργό να αποσύρει τη διάταξη από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και να προσέλθει σε διάλογο με όλους τους υπηρεσιακούς και επιστημονικούς φορείς. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου εκούσια συρρίκνωση του έργου του ΥΠΠΟΑ και μάλιστα από την ίδια την υπουργό του, την κ. Λ. Κονιόρδου. Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του».

Να θυμίσουμε πως η πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου κα. Μενδώνη, είχε εντάξει το μουσείο στον οργανισμό του υπουργείου. Οι αρχαιολόγοι θυμίζουν πως η νεότερη πολιτιστική κληρονομιά υπηρετείται από δομές του Υπουργείου Πολιτισμού στις περιφερειακές και κεντρικές Υπηρεσίες του, καθώς και από το κρατικό Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που απαρτίζεται από συλλογές αντικειμένων του νεώτερου πολιτισμού. Ανάμεσά τους εξέχουσα θέση έχει η Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, η οποία σημειωτέον δωρήθηκε από τον Φοίβο Ανωγειανάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού και έκτοτε εμπλουτίστηκε με πολλές άλλες δωρεές και αγορές ανάλογου χαρακτήρα. Σύμφωνα με το νόμο, τα κρατικά μουσεία, εκτός από την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν ως βασική τους αποστολή την προαγωγή της έρευνας στα πεδία που καθένα καλύπτει. Το Τμήμα Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του ΜΕΛΤ & ΕΛΑΜΟΣΦΑ προάγει την εθνομουσικολογική έρευνα και παρουσιάζει στο ευρύ κοινό την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση με υποδειγματικό τρόπο.

Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση του ΣΕΑ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την Υπουργό ΥΠΠΟΑ κ. Λ. Κονιόρδου να μη συναινέσει να ακρωτηριαστούν, κατά τη διάρκεια της θητείας της, Δημόσια Μουσεία με την εκχώρηση δομών τους σε άλλους φορείς, όπως συμβαίνει με τη Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του «Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη» που πρόκειται να εκχωρηθεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την καλούμε να αποσύρει, έστω και την ύστατη ώρα, τη σχετική διάταξη από το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (άρθρο 19, παρ. 15).

Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς η προτεινόμενη διάταξη κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διάλογος με υπηρεσιακούς ή επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους των εργαζομένων, λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση στους εργαζομένους του Υπουργείου, από το ίδιο το Γραφείο της, του σχεδίου νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, όπου προβλέπεται, εντελώς αντίθετα με την προτεινόμενη τώρα ρύθμιση, η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, δηλαδή η λειτουργία της Συλλογής Φοίβου Ανωγειανάκη ως Τμήματος του ΜΕΛΠ. Τι ακριβώς έχει αλλάξει και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με την αιφνιδιαστική αυτή μεταστροφή;

Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν προκύπτει ούτε από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το επίμαχο σχέδιο νόμου ούτε από κάποιο άλλο συνοδευτικό έγγραφο ή έκθεση ο λόγος για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη εκχώρηση στο ΕΚΠΑ. Δεν είναι ότι προβάλλεται ένας μη πειστικός λόγος. Δεν προβάλλεται κανένας απολύτως λόγος. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και άκρως εκκωφαντική σιωπή.

Συγχρόνως, η επίμαχη ρύθμιση δεν διασφαλίζει με κανένα τρόπο την εύρυθμη λειτουργία της Συλλογής, αφού δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό και τους πόρους που θα διατεθούν από το ΕΚΠΑ για τη λειτουργία του μουσείου. Είναι εξ άλλου γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πώς πασχίζουν να επιβιώσουν τα ήδη υπάρχοντα μουσεία του ΕΚΠΑ.

Εν ολίγοις, η κα Κονιόρδου προσυπογράφει ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μια διάταξη η οποία επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη διάρθρωση του Υπουργείου, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας σχετικός διάλογος με το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να αιτιολογήσει τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και μάλιστα στην πιο άκαιρη χρονική στιγμή. Διασπάται η ενότητα του μεγαλύτερου δημόσιου μουσείου λαϊκής τέχνης τη στιγμή ακριβώς που επίκειται η μεταστέγαση του στην υπέροχη «Αυλή των Θαυμάτων», γεγονός που από μόνο του είναι ικανό να δώσει μια νέα δυναμική στη λειτουργία του μουσείου και στην αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία. Πρόκειται για μια αστόχαστη κίνηση εκούσιας συρρίκνωσης του έργου του ΥΠΠΟΑ που δεν είναι συμβατή με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όπως κι αν το προσεγγίσει κανείς.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αδικεί όχι μόνο την ιστορία του ΥΠΠΟΑ και των ανθρώπων του, αλλά και την ιστορία της ίδιας της Υπουργού Πολιτισμού. Γι’ αυτό την καλούμε να την ανακαλέσει. Να έχει υπόψη της η κ. Κονιόρδου ότι κάθε πράξη περιστολής του έργου του ΥΠΠΟΑ βαραίνει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια προσωπικά, όπως άλλωστε και κάθε προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη του Αρχαιολογικού Νόμου ή παραγκωνισμού του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
















tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive