Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο κεντρώος νεοφιλελευθερος ανεξάρτητος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα είναι οι δύο μονομάχοι στον δεύτερο γύρο για την προεδρία της Γαλλίας. Ο Μανουέλ Μακρόν επικράτησε της Μαρίν Λεπέν με σχεδόν δύο μονάδες διαφορά.
Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των 47 εκατομμυρίων ψήφων συνολικά, ο....
Μακρόν που κατέβηκε ως ανεξάρτητος έλαβε 23,86% και η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου 21,43%, ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων 19,94% και ο αριστερός Ζαν - Λικ Μελανσόν 19,62%. Ο Μπενουά Αμόν των σοσιαλιστών έλαβε μόλις 6,35%.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μακρόν έθεσε το δίλημμα πατριώτες ή εθνικιστές. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος, που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.
Η Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους Γάλλους να την υποστηρίξουν. «Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Ή αλλιώς επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια. Αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή».
Φιγιόν και Αμόν κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Μελανσόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει κανέναν από τους δυο υποψηφίους.

Aggregation of results

Sum of nationwide partial results
E. MACRON Centre
23.75%
 
 
M. LE PEN Far right
21.53%
 
 
F. FILLON Conservative
19.91%
 
 
J. MELENCHON Far left
19.64%
 
 
B. HAMON Left
6.35%
 
 
N. DUPONT-AIGNAN Eurosceptic right
4.75%
 
 
J. LASSALLE Centre right
1.22%
 
 
P. POUTOU Far left
1.10%
  • Blogroll

  • Blog Archive