Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Δικαίωση για τον νεαρό από τη Συρία που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ως διακινητής και πλοίαρχος του μοιραίου δουλεμπορικού και ως υπεύθυνος για τον θάνατο 11 ανθρώπων το 2014

Ελεύθερος πρόκειται να αφεθεί σύντομα ο νεαρός από...
τη Συρία που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 145 ετών και 3 μηνών, καθώς και σε πρόστιμο 570.500 ευρώ, ως υπεύθυνος για τον θάνατο οκτώ παιδιών και τριών γυναικών από το Αφγανιστάν που στις 20 Ιανουαρίου του 2014 πνίγηκαν ανοιχτά από το Φαρμακονήσι. Ο 21χρονος Κ.Η. από τη Συρία, παρ' ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι επιζώντες της τραγωδίας υποστήριζαν ενώπιον του δικαστηρίου πως ήταν και αυτός ένας πρόσφυγας, τελικά καταδικάστηκε, καθώς είχε θεωρηθεί διακινητής και πλοίαρχος του μοιραίου σκάφους που μετέφερε τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, με προχθεσινή του απόφαση, έκρινε ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό και, κατά συνέπεια, κανένα άτομο στο σκάφος δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το θανατηφόρο ναυάγιο. Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή του νεαρού Σύρου σε δέκα χρόνια φυλάκισης και σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα αποφυλακιστεί σύντομα.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2014, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους βυθίστηκε κοντά στο Φαρμακονήσι. Οι δεκαέξι επιζώντες ισχυρίστηκαν τότε ότι το ναυάγιο προήλθε από λανθασμένες ενέργειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, υποστηρίζοντας πως ρυμουλκήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Έρευνα για την τραγωδία είχαν ζητήσει τότε η Διεθνής Αμνηστία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς. Στον αντίποδα, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διέψευδε τις μαρτυρίες των προσφύγων, υποστηρίζοντας πως «θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα». Οι επιζώντες του ναυαγίου υπέβαλαν καταγγελία εναντίον των ελληνικών αρχών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενοι παραβιάσεις του Δικαίου στη Ζωή (Άρθρο 2 ΕΣΔΑ), Ελευθερία των Βασανιστηρίων (άρθρο 3 ΕΣΔΑ) και Δικαίωμα στην Αποτελεσματική Αποκατάσταση (Άρθρο 13 ΕΣΔΑ), με την υπόθεση να εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του ΕΔΔΑ (Safi και άλλοι κατά Ελλάδας, 5418/15).













ΠΗΓΗ

  • Blogroll

  • Blog Archive