Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Πρόστιμο «μαμούθ» στην Cοlgate-Palmolive

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Ιουλίου 16, 2017
Με πρόστιμα 10,835 εκατ. ευρώ έβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού την κατακλείδα της στην υπόθεση κατάχρησης της «δεσπόζουσας θέσης» εκ μέρους της Cοlgate Palmolive στην Ελλάδα και...
συμμετοχής πέντε μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο «κόλπο» της αμερικανικής πολυεθνικής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφαση της Παρασκευής επέβαλε πρόστιμο ύψους 8.671.267 στην Colgate-Palmolive ABEE και την Colgate-Palmolive Εμπορική ΕΠΕ και τη μητρική Colgate-Palmolive αφενός επειδή οι εταιρείες επέβαλλαν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά ευρείας διανομής, και επιπλέον πρόστιμο 747.518 ευρώ επειδή καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην ελληνική αγορά αναφορικά με τα καθαριστικά τζαμιών, επιβάλλοντας και γι’ αυτά τα προϊόντα ρήτρες απαγόρευσης εισαγωγής τους από άλλες χώρες.

Στην Colgate-Palmolive ωστόσο δόθηκε περαιτέρω πρόστιμο 400.000 ευρώ επειδή σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε ανακριβή και ελλιπή στοιχεία στο πλαίσιο της διεξαγωγής της αυτεπάγγελτης έρευνας, ενώ μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν και στα πέντε σούπερ μάρκετ τα οποία δέχτηκαν να υπογράψουν συμβάσεις απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών με την Colgate-Palmolive για τα προϊόντα της, συμφωνώντας ουσιαστικά να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό.

Για τον ΑΒ Βασιλόπουλο υποβλήθηκε πρόστιμο 474.714 ευρώ, στον Σκλαβενίτη υποβλήθηκε πρόστιμο  213.297 ευρώ, Makro Cash & Carry 183.330 ευρώ, ΠΕΝΤΕ Α.Ε. (Γαλαξίας) 143.922 ευρώ, ενώ στην Κυψέλη Α.Ε. υποβλήθηκε πρόστιμο 1.944 ευρώ.















  • Blogroll

  • Blog Archive