Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Τι συνέβη με τις δωρεές για τα θύματα του Grenfell Tower;

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2017
Οι επιζώντες και οι συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο Grenfell Tower τον περασμένο μήνα έχουν μέχρι στιγμής λάβει μόνο ένα μικρό κλάσμα των μετρητών και αντικειμένων που...
προήλθαν από δωρεές. Δύο μέρες μετά την πυρκαγιά του Πύργου Grenfell, βουνά από δωρεές υπήρχαν σε χώρους στάθμευσης, γήπεδα μπάσκετ και δίπλα στο δρόμο. Ρούχα, γάλα για μωρά, κρεβάτια, εμφιαλωμένα νερά. Ήταν μια θετική εικόνα μετά από μια τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα με πολλούς τρόπους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 170 τόνοι δωρηθέντων αντικειμένων έχουν συλλεγεί. Ορισμένες από τις δωρεές βρίσκονται σε μια αποθήκη στο Cheshire. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί εκεί 100 γιγάντιες κούτες. Τα κατεστραμμένα ή λεκιασμένα αντικείμενα ταξινομούνται σε μαύρους σάκους για ανακύκλωση. Τα καλής ποιότητας ρούχα πηγαίνουν σε πράσινους σάκους προς πώληση σε περίπου 200 καταστήματα του Ερυθρού Σταυρού σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν ταξινομηθεί περίπου οι μισές δωρεές. Λιγότερο από το 6% (10 τόνοι) έχει προσφερθεί στους κατοίκους που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Από τον τεράστιο όγκο των δωρεών μόνο ολοκαίνουργια αντικείμενα φτάνουν στο Λονδίνο και δίδονται απευθείας στους κατοίκους. Έτσι, όταν οι άνθρωποι δίνουν τεράστιες ποσότητες μεταχειρισμένων αντικειμένων, δημιουργούν πρόβλημα στις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τα μετρητά δημιουργούν πολύ λιγότερες αποσκευές. Ωστόσο, από τα 20 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από δωρεές, έχουν εκταμιευτεί £800,000. Ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς και άλλες οργανώσεις, που συγκεντρώνουν χρήματα, έχουν αναθέσει στο London Emergency Trust να διανείμει 4,8 εκατομμύρια στα θύματα της φωτιάς.

Ένας από τους διαχειριστές του είναι η Thelma Stober. Τραυματίστηκε σε μία από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005. Η Thelma λέει ότι η οικονομική υποστήριξη που έλαβε μετά την επίθεση βοήθησε να πληρώσει για τη φυσιοθεραπεία που της ήταν απαραίτητη.
Λέει, ότι αναπόφευκτα τα χρήματα να πάρουν χρόνο για να φτάσουν στα θύματα ."Είσαι σε κατάσταση σύγχυσης", λέει. "Πολλοί θα υποφέρουν από μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD)." Κατά συνέπεια, η Thelma πιστεύει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι πού να πάνε για να βοηθήσουν με έναν απλό και γρήγορο τρόπο. Στην περίπτωση της φωτιάς στο Grenfell, 16 άτομα έχουν μέχρι στιγμής λάβει οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους £ 158.000, ένα μικρό μέρος του συνόλου. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται δεκάδες αιτήσεις και αναμένονται περισσότερες πληρωμές σύντομα.

Πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν όλα τα χρήματα που θα δώσουν θα μεταφερθούν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Για την Samia Badani, η οποία προεδρεύει σε μια ομάδα κατοίκων που ζουν στην περιοχή, υπάρχει η αίσθηση ότι η γενναιοδωρία του κοινού «προδίδεται». "Έδωσαν χρήματα για να βοηθήσουν αυτούς που επηρεάζονται άμεσα και δεν είναι σαφές τι συμβαίνει", μας λέει. Αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, Mike Adamson, επιμένει ότι η οργάνωσή του, σε συνεργασία με άλλους, "εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο" για να μην καθυστερεί η διαδικασία.












bbc

  • Blogroll

  • Blog Archive