Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

«Δεν φοβόμαστε» φώναξαν χιλιάδες πολίτες της Βαρκελώνης

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2017
Σοκαρισμένους αλλά και αποφασισμένους να μην αφήσουν την τρομοκρατία να επηρεάσει την ζωή τους, εμφανίστηκαν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, βροντοφωνάζοντας στην ειδική τελετή μνήμης «δεν φοβόμαστε».

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της...
Βαρκελώνης και τήρησαν ενός λεπτού σιγή παρουσία του βασιλιά και των κύριων αρχών της Ισπανίας.

Μετά του ενός λεπτού οι κάτοικοι της Βαρκελώνης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) φώναξαν δέκα φορές «No tinc por, no tinc por» («δεν φοβόμαστε» στα καταλανικά).

Σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από εκεί, στη Ράμπλας, τη μεγάλη λεωφόρο που κατεβαίνει προς τη θάλασσα και στην οποία συχνάζουν τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο, ένα μικρό κλειστό φορτηγό θέρισε δεκάδες πεζούς σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στην τελετή μνήμης συμμετείχε και ο βασιλιάς Φελίππε ο 6ος, ο οποίος είχε φθάσει το πρωί μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν.

Δεκατέσσερα άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, ενώ εκατόν τριάντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δεκαεπτά εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η κατάσταση άλλων 30 χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πως οι νεκροί και οι τραυματίες των δύο επιθέσεων ανήκουν σε 34 διαφορετικές εθνικότητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, οι τραυματίες προέρχονται από Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.

Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.

Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών συλλήψεων υπόπτων για τζιχαντισμό.

Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.












ert
  • Blogroll

  • Blog Archive