Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τα μαθήματα  στα σχολεία ξεκίνησαν εδώ κι ένα μήνα όμως τα προσφυγόπουλα , «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» για κάποιους  στενόμυαλους ,  ακόμη περιμένουν να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να...
υλοποιηθεί στην πράξη το δικαίωμα τους στη μόρφωση .

 Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Στερεάς τα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες, προγραμματίζεται εφέτος να φοιτήσουν στα  πρωινά τμήματα των σχολείων: 6ου, 11ου, Μώλου και Καινούριου. Σε εξέλιξη είναι η επιλογή νέου Συντονιστή Εκπαίδευσης και η καταγραφή των παιδιών.

Και πριν ακόμη τα προσφυγόπουλα  περάσουν την πόρτα του σχολείου άρχισαν οι ξενοφοβικέ αντιδράσεις. Τη σκυτάλη εφέτος από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  του Σχολείου Μοσχοχωρίου παίρνει ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου  Μώλου. Σε γενική συνέλευση  που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο αποφάσισαν να  μην δεχτούν προσφυγόπουλα στο σχολείο που φοιτούν τα δικά τους παιδιά με τις γνωστές προσχηματικές δικαιολογίες για εμβόλια,  ελλειπή δικαιολογητικά κλπ.  και αποφάσισαν να προσφύγουν…. στο Συμβούλιο της Επικρατείας (!) κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας .

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά για κάποιους συμπολίτες μας,  η ελλιπής ενημέρωση, οι προκαταλήψεις  και  ο φόβος του «διαφορετικού» υπερισχύει της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Κάποιοι πρέπει να τους ενημερώσουν ότι το ποιος θα φοιτήσει στο δημόσιο σχολείο αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας και όχι ο κάθε γονιός. Τα παιδιά των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας και προστατεύονται από διεθνείς συμφωνίες έχουν το ίδιο δικαίωμα στη μόρφωση  όπως τα δικά τους παιδιά. Ηδη σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα την περασμένη χρονιά τα προσφυγόπουλα ενταχτηκαν χωρίς προβλήματα στη σχολική ζωή . Ας θυμηθούμε παρόμοιες φοβικές αντιδράσεις για τα παιδιά των μεταναστών που ήρθαν στη χώρα μας την δεκαετία του 90 που  οι ίδιοι οι » ξένοι» μαθητές με την εξαιρετική συμπεριφορα και επίδοση τους στα δημόσια σχολεία απόδειξαν πόσο αβάσιμες ήταν.

Ας αναλογιστούμε τέλος,   πως  στη θέση των προσφυγόπουλων μπορεί να  ήταν το δικό μας παιδί όπως συνέβαινε στο παρελθόν  με τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών και επαναλαμβάνεται σήμερα  με τους  νέους με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά που μεταναστεύουν «όπου γης»  για να βρουν δουλειά.







ΠΗΓΗ

  • Blogroll

  • Blog Archive