Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Αν ήμουν Ιταλός θα ήμουν με όλη την καρδιά μαζί σας, από την αρχή μέχρι το τέλος, στη θριαμβευτική σας μάχη ενάντια στις βάρβαρες ορέξεις και τα πάθη του Λενινισμού»....


Τα παραπάνω λόγια προς τον Μπενίτο Μουσολίνι δεν ειπώθηκαν από κάποιον γνωστό φασίστα ή ναζιστή, αλλά από τον άνθρωπο που λίγα χρόνια αργότερα ηγήθηκε των συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα, του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστων Τσώρτσιλ.

Πριν αναγορευτεί σε «πατέρα της νίκης», ο Ουίνστων Τσώρτσιλ, όπως γράφει ο Τομ Μπεχάν στο βιβλίο του «Arditi del Popolo Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης»,  επισκέπτεται το 1927 τη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία από το 1922. Τότε ο φασισμός προσέφερε «σημαντικές υπηρεσίες» στην καπιταλιστική Δύση ενάντια «στην άβυσσο της Αριστεράς», ενάντια στο «ρωσικό δηλητήριο». Στην ομιλία του στη Ρώμη ο Τσόρτσιλ είπε απευθυνόμενος προς τον Μουσολίνι:

«Το κίνημά σας πρόσφερε υπηρεσία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο μεγάλος φόβος που διακατείχε τον δημοκρατικό ηγέτη ή ηγέτη της εργατικής τάξης ήταν η πιθανότητα να υπονομευτεί ή να υπερθεματιστεί από κάποιον πιο ακραίο από αυτόν. Φαίνεται ότι μια συνεχής μετακίνηση προς τα αριστερά, ένα είδος αναπόφευκτης διολίσθησης στην άβυσσο, ήταν το χαρακτηριστικό όλων των επαναστάσεων.

Η Ιταλία έδειξε ότι υπάρχει ένας τρόπος να παλέψεις τις ανατρεπτικές δυνάμεις, ένας τρόπος που μπορεί να κινητοποιήσει την πλειοψηφία του κόσμου, η οποία κατάλληλα καθοδηγούμενη, μπορεί να εκτιμήσει και να θελήσει να υπερασπίσει την τιμή και τη σταθερότητα των πολιτισμένων κοινωνιών. Η Ιταλία παρείχε το απαραίτητο αντίδοτο στο ρώσικο δηλητήριο. Από δω και στο εξής, κανένα μεγάλο έθνος δεν θα μείνει χωρίς το έσχατο μέσο προστασίας απέναντι στην ανάπτυξη καρκινωμάτων… Αν ήμουν Ιταλός θα ήμουν με όλη την καρδιά μαζί σας, από την αρχή μέχρι το τέλος, στη θριαμβευτική σας μάχη ενάντια στις βάρβαρες ορέξεις και τα πάθη του Λενινισμού»

* Το απόσπασμα της ομιλίας του Ουίνστων Τσώρτσιλ στη Ρώμη, που εμπεριέχεται στο βιβλίο του Τομ Μπεχάν «Arditi del Popolo Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης», δημοσιεύτηκε σε παλιότερο άρθρο του Χρήστου Αβραμίδη για το περιοδικό «Αναιρέσεις» με τίτλο «Ποιος στα αλήθεια γεννάει το φασισμό;».
  • Blogroll

  • Blog Archive