Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Το 1942 οι Ναζί εκτέλεσαν 11 αθλητές της Ντιναμό Κιέβου. Σήμερα στις κερκίδες οι σβάστικες…

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2018


Το 1942 και ενώ μαινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διεξάχθηκε ο αγώνας, προς τιμήν του...Φύρερ, ανάμεσα στην Ντιναμό Κιέβου (που είχε μετονομαστεί αναγκαστικά σε «Σταρτ») και τους επίλεκτους της Βέρμαχτ.

Οι παίκτες της Ντιναμό αρνήθηκαν να χάσουν και μέχρι το 85′, όταν ο διαιτητής έληξε άρον-άρον το παιχνίδι για να μην συντριβούν οι ναζί, το σκορ ήταν 5-3 υπέρ της Ουκρανικής ομάδας .

Το αποτέλεσμα ήταν να στηθούν στο απόσπασμα ή να πεθάνουν από κακουχίες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι 11 βασικοί της Ουκρανικής ομάδας.

Στις μέρες μας, 66 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί… Οι ναζιστικές σημαίες και τα σύμβολα που είχαν αρνηθεί, μεταφορικά και κυριολεκτικά, να προσκυνήσουν οι παίκτες της Ντιναμό, έχουν γίνει το δεύτερο έμβλημα της ομάδας, λόγω της τρομακτικής αύξησης της επιρροής των Ναζί στις κερκίδες, σε συνάφεια και συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια.

Ρατσιστικά συνθήματα, κουκούλες της Κου-Κλουξ-Κλαν, «κοσμούν» (για την ακρίβεια «λερώνουν» κάθε παιχνίδι της, άλλοτε, ηρωικής-εμβληματικής ομάδας.

Απόψε (22.05) η ΑΕΚ αναμετράται με την Ντιναμό στο ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδι που, εκτός από το φίλαθλο ενδιαφέρον, μπορεί να προκαλέσει και αφορμή για περισυλλογή… Πόσο μεγάλη είναι, άραγε, η δύναμη της Λήθης;




  • Blogroll

  • Blog Archive