Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Έσπασαν και έκαψαν τα διόδια - Πεδίο μάχης δρόμοι στην Αλβανία

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Απριλίου 01, 2018
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες ο αυτοκινητόδρομος στα βόρεια της Αλβανίας εξαιτίας των πρώτων διοδίων.

Μια ειρηνική διαδήλωση με μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που αντιτίθενται στα διόδια κοντά στη...
σήραγγα Καλιμάς στη βόρεια Αλβανία έγινε βίαιη, με τους συμμετέχοντες να ρίχνουν πέτρες και να σπάνε και να καίνε τους σταθμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Χαχάιτ δήλωσε ότι 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι και κάποιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν επίσης.   Διαμαρτυρίες ωστόσο έχουν ανακοινωθεί τόσο σήμερα όσο και όλη την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προειδοποίησε ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι παραβιάζουν το νόμο.

Ο Lulzim Basha, αρχηγός του  Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαλλάξει τους βόρειους κατοίκους από τα διόδια και να μειώσει τα ποσά που χρεώνονται. Περιέγραψε τη διαμαρτυρία ως αντίδραση στην «αδικία και τη βία της κυβέρνησης».

Από τις 15 Απριλίου οι οδηγοί που ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο Durres-Kukes, γνωστό και ως Εθνική Οδός του Αλβανικού Εθνούς, θα πρέπει να πληρώνουν για πρώτη φορά διόδια.

Η είδηση προκάλεσε οργή για το αυξανόμενο κόστος στους κατοίκους της περιοχής, μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στους τουρίστες από το Κόσοβο οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου όλων των αλλοδαπών που επισκέπτονται την Αλβανία.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να ανακοινώσει ότι όταν έρθει στην εξουσία, θα άρει το μέτρο αυτό.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν κλιμακούμενες διαμαρτυρίες καθώς, όπως λένε, δεν μπορούν να πληρώνουν 10 ευρώ μόνο για να πάνε στην πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Επίσης οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα της εθνικής οδού υποστηρίζουν ότι τα διόδια θα αυξήσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους, ειδικά εξαιτίας του υψηλού φόρου στα φορτηγά και στα ρυμουλκούμενα.

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση διοδίων είναι απαραίτητη καθώς θα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.










lifo

  • Blogroll

  • Blog Archive