Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε άνδρες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος νεαρής γυναίκας κατά τη διάρκεια των διάσημων ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, αλλά τους αθώωσε από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού.
Και οι πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε...
φυλάκιση εννέα ετών για τη συμμετοχή στην επίθεση, την οποία μάλιστα βιντεοσκόπησαν τον Ιούλιο του 2016. Συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα.
Οι πέντε Σεβιλιάνοι, ηλικίας από 27 έως 29 ετών, δικάζονται από τα μέσα Νοεμβρίου κατηγορούμενοι για ομαδικό βιασμό νεαρής γυναίκας.
Είχαν την ονομασία «Αγέλη Λύκων» και την χρησιμοποιούσαν σε μία ομάδα στο WhatsApp για να καυχηθούν για τις πράξεις τους.
Το έγκλημα σε βάρος της 18χρονης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και μια τεράστια κινητοποίηση στην Ισπανία για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών.
 Έξω από το δικαστήριο, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση, πραγματοποιούνταν καθημερινά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «σε πιστεύω, αδελφή» και φωνάζοντας «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός».
Στη Μαδρίτη, άνδρες και γυναίκες κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας «Ντροπή! Ντροπή!» και «Όχι σημαίνει Όχι!». Στη Βαρκελώνη χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης, χτυπώντας τηγάνια και κατσαρόλες και κραδαίνοντας τα κλειδιά τους στον αέρα.
Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» είχε ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία αλλά και τον προβληματισμό για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο ετήσιο φεστιβάλ και την κακομεταχείριση των γυναικών γενικότερα.
Είχε όμως τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αφού διαδραματίστηκε μεσούσης της γενικότερης ανησυχίας για τα περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων των γυναικών μετά το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Έπειτα από μια δίκη που διήρκησε 5 μήνες, κεκλεισμένων των θυρών ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα του θύματος, ο δικαστής ανέγνωσε την απόφαση στο δικαστήριο της Ναβάρας. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινών κάθειρξης άνω των 20 ετών για καθέναν εκ των κατηγορουμένων. Εντούτοις, τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης εννέα ετών.
Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, όπως προβλέπεται, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό.
Η κατηγορία αυτή συνήθως απαγγέλλεται σε περιπτώσεις σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανήλικων συντρόφων ή προσώπων που δεν δύνανται να συναινέσουν σε σεξουαλικές επαφές, όπως προσώπων υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.
Πολιτικοί από όλα τα κόμματα καταδίκασαν την απόφαση.
«Ως πολίτης και ως πατέρας, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτήν την απόφαση» ήταν το tweet του Άλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής των Ciudadanos.
«Μοιάζει σα να λέμε στα θύματα ότι αν δεν τα βάλεις με πέντε κακοποιούς, διπλάσιους σε μέγεθος από εσένα, θέτοντας τη ζωή σου σε κίνδυνο, δεν είναι βιασμός» επισήμανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Podemos.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ναβάρας αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.
  • Blogroll

  • Blog Archive